Leren van kaarten
Vrouw aangereden op openbare weg
Aanleiding

Bestuurder van de graafmachine werd gevraagd om met de graafmachine naar het opslagdepot te gaan om pallets met stenen op te ruimen. Hij is hierbij met de graafmachine de openbare weg opgegaan. Zijn giek stond op de juiste wijze voor rijden afgesteld en hij reed niet harder dan de maximumsnelheid. Zijn zicht werd niet belemmerd en hij reed zonder afleiding (radio etc.) De bewuste bestuurder is een ervaren machinist welke beschikt over GPI-instructie en een geldig rijbewijs.  ​​​​​​​

In de ochtend van 18-1-2022 heeft een bestuurder van onderaannemer Anker grondverzet een voetganger (burger) aangereden tussen twee werklocaties in Noordwijk. Bij het rijden over de openbare weg met de graafmachine is de bestuurder gestopt bij een voetgangersoversteekplaats om voetgangers van zijn linkerkant voorrang te verlenen. Nadat deze voetgangers zijn overgestoken trekt hij op. Hij heeft niet gezien dat er een derde voetganger van rechts naar links wilde verplaatsen. Hij heeft hierbij de voetganger aangereden. Het betrof een oudere dame (leeftijd onbekend) met een wandelstok. De bestuurder hoorde een vreemd geluid bij het optrekken en is daarom direct gestopt en is een stukje achteruit gereden. Toen hij uitstapte om te zien wat het geluid was trof hij de voetganger gewond aan op de grond. Verschillende omstanders zijn getuige geweest van deze aanrijding en hadden inmiddels de hulpdiensten gewaarschuwd. Het verkeersongeval gebeurde direct voor een gezondheidscentrum waardoor hulpverlening (huisarts en assistenten) direct ter plaatse waren. Binnen enkele minuten zijn overige nood- en hulpdiensten gearriveerd. De politie heeft de omgeving heeft afgezet en de ambulance om de gewonde vrouw naar het ziekenhuis te vervoeren. Direct hierna is uitvoerig onderzoek gedaan door de politie naar de toedracht van het verkeersongeval

Afbeelding met tekst, weg, buiten, scène

Automatisch gegenereerde beschrijving ​​​​​​​

Oorzaakanalyse

Het verkeersongeval is veroorzaakt door een menselijke- / handelingsfout waarbij de bestuurder de voetganger of het hoofd heeft gezien. 


Zelf ZIEN

oorzaken die bijgedragen aan het incident:  

  • De bestuurder was niet afgeleid; Deze heeft aangegeven dat hij geen radio aan had op het moment van het ongeval of afgeleid was op een andere wijze.  

  • De bestuurder was niet gehaast of gestrest.  

  • De bestuurder had ruim zicht over de gehele locatie van het ongeval (dit is bevestigd vanuit samenwerking aan het onderzoek van de politie met behulp van markeringen, zie foto’s)  

  • De graafmachine werkte naar behoren, er zijn geen technische afwijkingen gevonden.  

  • De bestuurder was voldoende onderricht en bevoegd om de machine te besturen.  

  • De voetganger is geraakt door het rechtervoorwiel van de graafmachine.  


Gevolgen

Acties die direct na het incident zijn uitgevoerd: 

  1. Hulpdiensten direct gealarmeerd.  

  1. Meegeholpen aan het onderzoek van de politie.  

  1. De machinist heeft op aanraden van de politie dezelfde dag zijn werkzaamheden hervat. 

  1. Projectteam heeft de machinist opgevangen en ondersteunt waar nodig

Actief HANDELEN

Vervolgonderzoek is niet noodzakelijk omdat dit niet tot nieuwe inzichten of meer veiligheidswinst zal leiden.  

Samen LEREN

Leer moment is dat een ongeluk in een klein hoekje zit.