Leren van kaarten
2018/2020 Omvallen betonwanden-slede / -afzetbok
Aanleiding

Prefab betonwanden worden aangeleverd in sledes (ook wel afzetbokken genoemd). Verschillende leveranciers gebruiken verschillende soorten sledes.

Met een slede van Geelen beton zijn twee ernstige schade-incidenten gebeurt.


Bij het eerste incident is een slede spontaan omgevallen na het lossen. 

Bij het tweede incident is een reeds geparkeerde slede geraakt door een (vooruit rijdende) vrachtwagen en omgevallen.

Zelf ZIEN

1. Vooraf is communicatie geweest over de ondergrond van de locatie waar de slede zou worden geplaatst. De draagkracht is volgens de wensen van de leverancier verbeterd door het verdichten van de grond. En de grond is vlak getrokken. Er waren geen bijzondere weersomstandigheden. 
Ook is gekeken naar de belading van de slede. De verdeling van de wanden over de breedte van de slede was evenredig.

2. Er waren meerdere vrachten besteld, te leveren op verschillende momenten op de dag in een bepaalde volgorde. Het ging onder andere om wanden met een uitsparing aan de onderzijde (split-level).
Door het verschuiven van diverse projecten (CO2-problematiek, PFAS) is bij leverancier Geelen een tekort aan sledes ontstaan en zijn sledes ingehuurd.


Gevolgen


  1. Nadat de slede los stond, is de slede omgevallen. Gelukkig waren er geen medewerkers in het valbereik. De betonwanden vielen op betonvloeren die klaar lagen om geplaatst te worden. De slede, de betonwanden en betonvloeren zijn ernstig beschadigd.  1. Bij het vooruit inrijden heeft de chauffeur met de punt van de dieplader de zijkant van de geparkeerde slede geraakt. De twee wanden die nog op deze slede stonden zijn in beweging gekomen en gevallen. De gevallen wanden zijn gebroken. De hele wanden zijn weggehesen en plat gelegd.
Oorzaakanalyse