Leren van kaarten
22-10-2021 Machinist verwond vinger bij het handmatig verschuiven van bak minikraan
Aanleiding

Kraanmachinist minikraan verwond zich aan een vinger bij het handmatig verschuiven van een bak.

Oorzaakanalyse

Er lagen twee bakken van een minigraver bij elkaar. Eén ervan was nieuw en had nog wat scherpe lasranden op de bak. Bij verplaatsen, iets wegduwen, van de bakken is de machinist met zijn hand uitgeschoten en iets klem komen te zitten tussen de bakken en met zijn hand over die lasnaden heen gegaan.

Reden waarom de bak verschoven moest worden is onbekend.

Zelf ZIEN

Kraanmachinist had bij het doen van een LMRA waarschijnlijk kunnen zien dat de nieuwe bak nog scherpe lasranden had.

Gevolgen

Door de scherpe randen van de bak heeft de kraanmachinist zijn vinger verwond en moest hij hiervoor naar de huisartsenpost.

Actief HANDELEN

Ondanks het feit dat deze werkwijze zeer gebruikelijk is (omdat het de lichtste type bakken betreft die ook met de hand te verplaatsen zijn), is het advies om ook deze bakken machinaal te verplaatsen. Bijkomend feit is dat de machinist geen handschoenen droeg tijdens het verplaatsen van de bak, het dragen van handschoenen had de verwonding kunnen voorkomen.

Het is aan te raden om bij de aflevering van een nieuwe materieelstuk een ingangscontrole te doen en vervolgens het materieelstuk periodiek te controleren. Wanneer er dan tijdens de controle iets opgemerkt wordt, kan er direct actie ondernomen worden.

Samen LEREN

​​​​​​​Dit keer betrof het een nieuwe bak, maar ook bij een oude bak kunnen scherpe randen zitten als gevolg van het gebruik/ stoten. 

  • Doe altijd een LMRA;
  • Draag je persoonlijke beschermingsmiddelen;
  • Verplaats bakken indien mogelijk machinaal.

Samen met de leverancier de mogelijkheden bespreken dat na het fabriceren van een bak deze wordt gecontroleerd op scherpe randen/ bramen.