Leren van kaarten
17-11-2020 onder spanning staande kabels die aangemerkt zijn als verlaten.
Aanleiding

Nadat er bij een collega bedrijf een incident heeft plaatsgevonden met onder spanning staande kabels die aangemerkt waren als verlaten heeft de discipline EV besloten om hier extra aandacht aan te besteden middels de toolbox veilig een kabel uit de grond verwijderen (09 specifieke werkzaamheden in de SAVE app.) en deze leren van kaart.

Oorzaakanalyse

Er is geconstateerd dat er nog een kabel lag die niet vermeld stond op de Klic melding en dat deze oude object aansluitkabel nog onder spanning stond. Doordat er een open einde was kon de  mantel onder spanning komen. Er had een degelijke eindsluiting op moeten zitten.


Zelf ZIEN

Doordat de medewerker ontdekte dat de kabel met open einde vonken gaf toen hij met zijn schop lichtjes de kabel beroerde heeft hij direct zijn voorman ingelicht en is er de beslissing genomen om de werkzaamheden direct  stil te leggen, om door deskundige onderzoek te laten verrichten.

Gevolgen

De gevolgen van dit incident zijn beperkt gebleven door de oplettendheid van de medewerker en de beslissing van de voorman om de werkzaamheden stil te leggen. De gevolgen hadden een zeer gevaarlijke situatie op kunnen leveren en grote impact op de medewerker kunnen hebben, mede doordat er in dit geval ook nog een zware zekering achter was gezet om afvallen te voorkomen.

Actief HANDELEN

Ga alleen aan het werk als er een Klic en tekening op de werkvloer (niet in de keet) aanwezig is (dit mag ook digitaal). Bij ongewone situaties en/of twijfel over kabels die onder spanning kunnen staan dien je altijd met je leidinggevende te overleggen.

Samen LEREN

Door de openheid van onze collega bedrijven hebben we van het incident kunnen leren, neem deze informatie mee en spreek de informatie door met je collega's.