Vacuümheffers worden met regelmaat ingezet voor het plaatsen van vlakke panelen in gevels op onze projecten. Aan dit hijsmiddel zijn extra risico's verbonden zoals ook blijkt uit incidenten die plaatsvinden in de bouw in Nederland met vacuümheffers. Deze Safety alert bespreekt een recent ongeval waarbij een vacuümheffer werd ingezet voor het hijsen en plaatsen van een glazen ruit.
Op een van onze projecten heeft een ongeval plaatsgevonden bij het plaatsen van een glazen ruit in de gevel op de 11de verdieping. Hierbij is de ruit gebroken door het aanstoten van een object. Hierdoor is het vacuüm niet in stand gebleven en is de glazen ruit gevallen. Scherven van de glazen ruit hebben een werknemer op maaiveldniveau geraakt welke hierdoor een grote snijwond in de rug heeft opgelopen.
Het blijkt dat bij het gebruik van vacuümheffers in Nederland vaker ongelukken gebeuren waarbij de glazen ruit of delen daarvan naar beneden vallen. De grootste risico's zijn als volgt:
Uit intern ongevalsonderzoek is gebleken dat, alhoewel de hijsbeweging rustig en met beleid werd uitgevoerd, glazen ruit toch een object heeft geraakt en daarbij is gebarsten. Hierdoor is het vacuüm verdwenen en is de glasplaat losgekomen van de vacuümheffer. De glazen ruit is voor het grootste deel op het dak gevallen echter diverse scherven zijn vanaf de 11de verdieping over of door de randbeveiliging heen naar beneden gevallen.
Het glaspaneel bestond uit gelamineerd veiligheidsglas aan de binnenzijde, een spouw gevuld met argongas en vlakglas aan de buitenzijde. Het glaspaneel werd aan het vlakglas gehesen. Hierdoor zijn na de breuk de glasscherven ontstaan.
Het valgebied was niet afgezet en er werden binnen het valzone werkzaamheden uitgevoerd. Deze persoon werd getroffen door een of meerdere glasscherven.
Als een vacuümheffer ingezet gaat worden bij het plaatsen van glazen ruiten dient naar onderstaande punten gevraagd te worden bij de opdrachtnemer, indien dit niet al vermeld staat in het ingediende veiligheidsplan/werkplan.