Dura Vermeer Railinfra BV
01 Arbozorg en organisatie van de arbeid
 >  SAMEN LEREN
Introductie SAMEN LEREN

Waarom deze toolbox?
We kunnen elke dag leren en verbeteren. We leren van meldingen, incidenten en ervaring. Hierdoor werken we elke dag weer veiliger. 

  1. VERANDERING IN OMSTANDIGHEDEN
    Onjuist handelen bij een verandering in werkomstandigheden of het (on)bewust afwijken van het vooraf opgestelde werkplan.
  2. AANNAMES
    Bij de toprisico's in het werk mag je geen aannames doen. Door het vier-ogen principe toe te passen weet je dat alle stappen zijn doorlopen om het risico weg te nemen.
  3. VERLIES VAN FOCUS
    Door verlies van focus herkennen we gevaren en risico’s niet (optijd)
​​​​​​​

Oproep RailAlert
Binnen de spoorbranche is het belangrijk dat iedereen weet dat er veilig gewerkt wordt. RailAlert heeft daarom onderstaande oproep gedaan aan iedereen in de spoorbranche. 
  1. Geef en vraag een duidelijke instructie en houd je aan die instructie
  2. Documenten of gegeven instructie onduidelijk? Stop en overleg met de verantwoordelijke persoon!
  3. Werk volgens de gemaakte afspraken
  4. Als je buiten in het werk constateert dat er iets niet in orde is: stop en overleg met de verantwoordelijke persoon!
  5. Pas de afgesproken beveiligingsmaatregelen toe

Blijf alert als het gaat om veiligheid en blijf elke dag leren van elkaar. 

​​​​​​​

Risico's > ZIEN

Om veilig te kunnen werken en risico's te KUNNEN ZIEN maken we al gebruik van diverse hulpmiddelen. Denk hierbij onder andere aan de onze Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA), onze Live Saving Rules (LSR) en uiteraard aan ons veiligheidsprogramma Zien – Handelen – Leren (ZHL). Deze hulpmiddelen zijn bij iedereen bekend en worden altijd toegepast. Zowel vooraf, tijdens en na het werk. 

De volgende stap in ZIEN – HANDELEN – LEREN is voor ons het TIME-OUT-MOMENT. Het KUNNEN ZIEN van de risico’s en gevaren van ons werk juist op die momenten dat er iets afwijkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bijzondere weersomstandigheden, een afwijking ten opzichte van het werkplan, een “onderbuikgevoel" en iemand die zich niet prettig voelt bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Neem op dit soort momenten even een Time-out, zodat je samen kunt vaststellen hoe je veilig weer aan het werk kunt.​​​​​​​

Maatregelen > HANDELEN

Het TIME-OUT-MOMENT
Tref je een veranderde of onverwachte werksituatie aan? HANDEL dan door een TIME-OUT-MOMENT te nemen. Leg indien nodig het werk stil. Overleg vervolgens met je leidinggevende en/of de uitvoerder of de werkzaamheden veilig en gezond kunnen worden uitgevoerd.

Een Time-out moment hoeft niet lang te duren. Het kan ook een kort moment zijn om met elkaar vast te stellen dat er veilig verder gewerkt kan worden. 

Raadpleeg bij eventuele twijfel altijd de VGCU van het project of de veiligheidskundige van de werkmaatschappij. Leg de situatie altijd vast met een melding via de SAVE-app. Op die manier kunnen we breed leren van het Time-out moment. Hervat de werkzaamheden alleen als het werk veilig en gezond kan worden uitgevoerd. Lees op de volgende pagina verder hoe je een TIME-OUT-MOMENT uitvoert.



Hoe voer ik een TIME-OUT-MOMENT uit?
Denk goed na of alle risico’s van de werkzaamheden beheerst zijn door antwoord te geven op de hoofdvraag: 
Kunnen jij en je collega's veilig aan het werk? 


Onderstaande vragen kunnen je helpen om antwoord te geven op deze hoofdvraag.

  • Heb ik een LMRA uitgevoerd? Doe ik dit met voldoende aandacht, focus en diepgang? Ben ik (even) gestopt en heb ik geëscaleerd als dit nodig was?
  • Wordt er gewerkt conform het werkplan, de Dura Vermeer waarden en Live Saving Rules?
  • Zijn de werkzaamheden en werkvolgorde onderling goed afgestemd? En worden meeliftpartijen, onderaannemers en inhuurpartijen ook betrokken in deze afstemming als het eigen werk ook relatie heeft tot deze partijen? 
  • Is er een wijziging in werkvolgorde of weersomstandigheden en heeft deze effect op mijn veiligheid en gezondheid?
  • Hebben zowel mijn collega’s als ik zelf voldoende aandacht, focus, tijd en beschikking tot het juiste materieel, materiaal en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) om het werk uit te voeren?
  • Ben ik voldoende fit en uitgerust om het werk uit te kunnen voeren?
  • Is er sprake van goede orde en netheid?
  • Is iedereen zich voldoende bewust van de aanwezige risico’s?
  • Zie ik risico’s die van tevoren niet goed zijn ingeschat / waar een verkeerde beheersmaatregel wordt toegepast?
  • Zijn de gemaakte beheersmaatregelen (o.a. startwerkinstructie & NVW-instructie) afdoende voor de risico’s die ik zie?
  • Heb ik of een collega last van een “niet-pluis/onderbuik-gevoel"?
  • Worden de werkzaamheden uitgevoerd met de juiste aandacht en veiligheidsmaatregelen voor de omgeving?

Komt er uit het TIME-OUT-MOMENT een actie? HANDEL! Klagen en wegkijken helpt niet zoals je weet. Maak het onderwerp met de juiste personen bespreekbaar en blijf HANDELEN bij een eventuele tegenslag. Kom je er niet uit? Zoek hulp bij je leidinggevende, de VGCU van het project, de veiligheidscoach / HSE-adviseur of MT-leden van je werkmaatschappij. 

​​​​​​​

Maatregelen > LEREN

Door het zelfstandig en met elkaar toepassen van TIME-OUT-MOMENTEN bouwen we extra kennis en ervaring op over afwijkingen in onze werkzaamheden. Door het vastleggen van deze momenten in de SAVE-app zijn we als projectteam en werkmaatschappij in zijn geheel in staat om te evalueren: welke maatregelen zijn genomen en welk effect hebben deze gehad? Hierdoor zijn we als organisatie nog beter in staat om SAMEN te LEREN.  Hiermee doen we cruciale kennis en ervaring op om risico’s de toekomst te voorkomen. De opgedane ervaring kunnen we breed delen. Zowel in de eigen organisatie als daar buiten.

Discussie > Bespreek het met je collega’s!

Ga met elkaar in gesprek over het volgende:

  1. Wanneer heb jij voor het laatst en TIME-OUT-MOMENT genomen?
  2. Voer jij de werkzaamheden altijd uit zoals vooraf bedacht, afgesproken en vastgelegd in het werkplan?
  3. Zo nee, wat doe je dan als je afwijkt en wie betrek je in het aanpassen van de werkwijze?
  4. Heb jij wel eens een “onderbuik”-gevoel bij uitvoeren van werkzaamheden? Zo ja, wat heb je hier dan vervolgens mee gedaan?
  5. Wat vind je van het voorgestelde TIME-OUT-MOMENT? Als je niet positief bent, wat is dan volgens jou de oplossing? ​​​​​​​
Tips > Voor meer informatie

www.zienhandelenleren.nl