M. Briaire / M. Briaire
02 Inrichting Arbeidsplaatsen
 >  Tips en adviezen beeldschermwerk
Discussie > Bespreek het met je collega’s

Ga met elkaar in gesprek over het volgende:

  1. Hoe ga jij om met dit probleem in jouw werkomgeving?
  2. Wist jij dat er preventiemedewerkers/arbeidshygiënist is aangesteld?
  3. Hoe ben je hier achter gekomen?


Introductie

Tijdens deze toolboxmeeting besteden we aandacht aan de gezondheid. 

Langdurig intensief (zittend) beeldschermwerk geeft een potentieel verhoogd risico’s voor de gezondheid. Dit komt door de statische houding waardoor nek- en schouderspieren continue zijn aangespannen en het steeds uitvoeren van dezelfde bewegingen, vaak gecombineerd met een minder optimale stand van de ellebogen, polsen en vingers. Het gevolg is een verstoring in de doorbloeding van de ledematen. De (stil)zittende houding zorgt voor een vertraging van de bloedsomloop met gevolgen voor hart en bloedvaten. De werkomgeving en -beleving, de toename in hoeveelheid en signalen van          e-mails, apps, mobiele telefoons kunnen ongemerkt zorgen voor stressprikkels in het lichaam.


HERKENNEN EN ERKENNEN VAN KLACHTEN.

Klachten ontstaan vaak geleidelijk, deze kunnen van fysieke of mentale aard zijn. Het is beter om klachten te voorkomen. Heb je (beginnende) gezondheidsklachten die mogelijk verband houden met (beeld)schermwerk, probeer de oorzaak te achterhalen en deze op te lossen. Jouw lichaam geeft een signaal, negeer het niet.
Kom je er zelf niet uit, zoek dan bijtijds hulp.

Er bestaat de mogelijkheid om een arbeidsgezondheidskundige keuring te ondergaan.

Risico's > Optreden van RSI of CANS

RSI of CANS zijn een verzameling van klachten waarbij pijn en andere klachten optreden aan de nek, schouders, armen, ellebogen, polsen, handen of vingers. Van belang is dat een periode van overbelasting aan de klachten vooraf gaat ,dat de klachten zodanig ernstig zijn, dat zij het normale functioneren in meer of mindere mate aantasten.

CANS staat voor ‘complaints of the arm, neck and/or shoulder’, oftewel klachten van de arm, nek en/of schouder.

RSI is de afkorting van Repetitive Strain Injury. Dit is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders, en/of nek. 

Denk hierbij aan lokale pijn zoals pijn in de armen, polsen, handen, schouders. Vooral draaien, buigen en bewegen zijn provocerende bewegingen. Naast lokale pijnklachten, kunnen ook hoofdpijn en nekpijn RSI-symptomen zijn.

RSI zijn werkgerelateerde blessures die worden veroorzaakt door telkens dezelfde beweging te maken.                  CANS is breder, daar vallen ook niet-arbeidsgerelateerde klachten onder.

Ieder mens en lichaam reageert anders op geestelijke (mentale) en lichamelijke (fysieke) belasting. Het is aan te raden om de adviezen die gegeven worden voor beeldschermwerk in acht te nemen. Informeer hierna bij de preventiemedewerker / arbeidshygiënist.

Maatregelen > Wat moet je doen?

AFWISSELING IN HOUDING EN GEDRAG.

De (spier)spanning die je opbouwt tijdens het werk, moet je ook weer loslaten. Het nemen van regelmatige (micro)pauzes draagt hier aan bij.Blijf niet te lang achter je bureau (stil) zitten en bouw op natuurlijke wijze beweging in door afwisseling in je werk aan te brengen. Wissel taken zoveel mogelijk af en neem voldoende rustmomenten en een half uur pauze.

Het nemen van pauzes tijdens (intensief) beeldschermwerk is aan een aantal wettelijke regels gebonden. Na elke twee uur behoort een pauze ingelast te worden van 10 minuten. Elk uur een pauze van vijf minuten volstaat ook. De pauze kan uit andere (niet beeldschermgebonden) werkzaamheden bestaan.

Er zijn drie soorten pauzes:

  • De lunch-, koffie- of theepauze. Deze pauzes duren iets langer. Neem letterlijk en figuurlijk even afstand             van de werkplek. Beweeg binnen of het liefst buiten. Deze pauzes geven veel gelegenheid tot afwisseling van houding.
  • De “looppauze” is een pauze waarin je even opstaat, (trap)loopt en rekt en strekt. Deze pauze duurt maar             een paar minuten en geeft de gelegenheid om van houding te wisselen en (de gedachten) te ontspannen.Hierdoor wordt vooral statische belasting, zoals zittend of staand werk, doorbroken.
  • De “micropauze” is een hele korte pauze waarbij je op je werkplek blijft. Je verandert niet van houding maar laat vooral de handen, armen en schouders even bewegen en ontspannen. Door regelmatig micropauzes te houden zorg je ervoor dat de doorbloeding van de nek, schouders, armen en handen goed blijft.


Er bestaan programma’s voor op de computer die je helpen om pauzes in te lassen en tips te geven.

Pauzeren komt de productiviteit en de kwaliteit van het werk ten goede.

Het is aan te raden om “handsfree” te bellen zodat je ondertussen van houding kunt wisselen. Heb je de mogelijkheid om even te lopen, houd ondertussen wel rekening met de directe omgeving. Jouw gesprek kan hinder geven aan anderen.

OGEN/ ZIEN:

Klachten aan de ogen kunnen diverse oorzaken hebben. Heb je moeite om zonder bril de letters op papier en/of het beeldscherm te lezen, overweeg een afspraak bij een opticien/ optometrist. Laat je goed testen en voorlichten. Misschien heb je een lees- en/of beeldschermbril nodig. Is het advies een beeldschermbril, informeer dan naar de mogelijkheid tot vergoeding via de werkgever.


OMGEVING:

Werkomgeving kan een bron zijn van hinder. Denk hierbij aan lichtbronnen (schitteringen in het beeldscherm), het binnenklimaat (temperatuur, tocht) of geluid. Het is persoonsgebonden of je hierdoor gezondheidsklachten ontwikkelt.  Bepaal of je zelf wat kunt veranderen aan de mogelijke oorzaak en neem hierin actie.

“Klagen is niet hip”: maak de bronnen van hinder bespreekbaar en bepaal met elkaar een oplossing is. Ga ook na of jij geluidjes produceert die anderen hinderen zoals signalen van e-mails, apps, telefoon.

MENTALE BELASTING/ PSYCHOSOCIALE BELASTING (PSA):

Het kan zijn dat je (op een bepaald moment) in je leven een andere mentale belasting aankunt of dat er grote veranderingen zijn in jouw werk- of privéleven. Heb je langdurig grote onvrede of stress? Zijn jouw werktaken onduidelijk of heb je last van over- of onderbelasting in je werk? Blijf er zeker niet mee rond lopen en ga na met wie je dit het beste kunt bespreken.

Inrichting beeldschermwerkplek:

Hieronder staan richtlijnen voor de instelling van jouw beeldschermwerkplek. Zorg voor een goede inrichting en leer op de juiste (ontspannen) manier te werken.

Zithoogte/instelling stoel:

  • Plaats de voeten plat op de vloer of op een voetensteun;
  • De stoel staat zo hoog dat de knieën in een hoek van 90 º staan;
  • De zitting is zo diep dat er nog een vuist past tussen de knieholte en het uiteinde van de zitting;
  • Zit goed ondersteund rechtop (rug tegen rugleuning);
  • Bolling van de rugleuning in de holling van je rug;
  • Hoofd rechtop in het verlengde van je wervelkolom.

De rug wordt gesteund door de rugleuning tot aan circa de onderkant van de schouderbladen. Schouders en armen zijn ontspannen, armen steunen lichtjes “langs het lichaam” op de armleuning. Onderarm t.o.v. je bovenarm in een hoek van 90 graden, schouders zijn ontspannen (trek de schouders niet op)


Tips > Voor meer informatie

Zie ook de toolbox: Psychosociale belasting