Jaarlijks gebeuren er veel ongevallen op de snelwegen, provinciale wegen en fiets- en voetpaden. Dit heeft allemaal te maken met winterse neerslag. De medewerkers van de gladheidsbestrijding kunnen deels voorkomen dat er vaker ongevallen gebeuren. Door de weg vrij te maken van winterse neerslag zorgen zij ervoor dat de weggebruiker met gepaste snelheid zijn, reis kan voortzetten. Maar bij het uitvoeren van deze werkzaamheden zijn risico’s verbonden!
Waar houd je rekening mee?
Voorkom vermoeidheid (je weet nooit hoe de weersomstandigheden verlopen)
Aanrijdingen (slecht zicht, verkeerde inschattingen, te hoge snelheid):
Tijdens de wintermaanden is de kans groter dat je auto van de weg raakt, in de slib komt en tegen een boom of vangrail aanbotst. Er zijn vele soorten aanrijdingen zoals boven benoemd, een eenzijdige aanrijding, kop/staartbotsing. Botsing met een andere auto en of parkeerschade. Hoe kan je autoschade in de wintermaanden voorkomen.
Uitglijden (vallen) verstappen en verstuiken:
De wintermaanden brengt extra risico met zich mee als het gaat om uitglijden (vallen verstappen en verstuiken. Wat kunnen we doen om dit te voorkomen.
Voorkom elektrocutiegevaar (tijdens op en afbouw en leegdraaien) indien van toepassing:
Tijdens het op en afbouwen van een strooier wordt er gebruik gemaakt van krachtstroom i.v.m. de hydrauliekpomp en het inschuiven en uitschuiven van de steunpoten.
Veilig uit en thuis!
Onderkoeling en bevriezing:
In aanraking komen met strooimiddelen (calciumchloride 30-35%):
Calciumchloride is het calciumzout van zoutzuur en lost gemakkelijk op in water en is wateraantrekkend (hygroscopisch). Daarom wordt dit ingezet als “strooizout”. Calciumchloride is een gevaarlijke stof:
Gevaarsymbolen : Signaalwoord : Waarschuwing
Gevarenaanduidingen : H319 Veroorzaakt ernstige oogirritatie.
Als je in aanraking komt of kan komen met calciumchloride, let dan op op de het nemen van de juiste beheersmaatregelen: