Als we graafwerkzaamheden of heiwerk gaan uitvoeren, of we gaan een damwand slaan, dan moeten we er voor zorgen dat we weten wat we in de bodem kunnen tegenkomen. Zo voorkomen we graafschades.
Als we minder graafschades hebben, scheelt ons dat (veel) tijd en kosten en voorkomen we een hoop ongemak én mogelijke gevaarlijke situaties voor ons en voor onze omgeving!
Agentschap Telecom heeft verschillende documentatie uitgegeven ter beperking van schades aan K&L. De CROW heeft de publicatie 500 uitgegeven met betrekking tot dit onderwerp. In deze publicatie is ook de verplichting van de initiatiefnemer/ opdrachtgever, van het werk, met betrekking tot het terugdringen van K&L schades opgenomen.
In deze toolbox worden de verplichtingen van de initiatiefnemer/opdrachtgever van het werkniet besproken, maar beperken we ons tot de periode vanaf het doen van een KLIC‑melding tot en met de periode dat we daadwerkelijk de grond in gaan.
Op de eerste plaats moeten al onze graafwerkzaamheden worden gemeld bij het Kadaster. Het maakt daarbij niet uit of de graafwerkzaamheden op openbaar of op eigen terrein plaatsvindt:
Als we te maken krijgen met leidingen waardoor een gevaarlijke inhoud stroomt of kabels die erg belangrijk zijn voor de communicatie, dan gelden er soms extra regels. Beschadiging van deze kabels en leidingen kan immers ernstige gevolgen hebben.
Als de gebiedsinformatie binnenkomt via de mail, check dan bij deze documenten of er een Eis Voorzorgsmaatregel aanwezig is (let op: dit kunnen er ook meerdere zijn!). Als de gebiedsinformatie binnenkomt via de KLIC viewer, kijk dan of bij het inladen van de gebiedsinformatie de volgende tekst verschijnt:
“Let op! Deze levering bevat een Eis-voorzorgmaatregel”.
Mocht deze tekst verschijnen bij het inladen, óf tref je een document aan bij de ontvangen gebiedsinformatie, neem dan contact op met de desbetreffende netbeheerder en meld hem wanneer de graafwerkzaamheden beginnen. Deze netbeheerder wil dan namelijk voorzorgsmaatregelen treffen. Binnen 3 werkdagen moet de beheerder zijn voorzorgsmaatregelen treffen.
Maak goede afspraken met de netbeheerder over het nemen van de voorzorgsmaatregelen. Stem af welke maatregelen wíj als grondroerder moeten nemen, en welke maatregelen hij neemt.
Bevestig deze afspraken schriftelijk. Dit mag ook per mail. De grondroerder blijft verantwoordelijk voor het schriftelijk vastleggen. Zorg ook dat deze afspraken op de graaflocatie aanwezig zijn (dan kan iedereen deze lezen).
Begin NOOIT met de werkzaamheden als er nog geen voorzorgsmaatregelen zijn getroffen!
Voor het voorkomen van graafschades, én voor de betrouwbaarheid van de liggingsgegevens, is het belangrijk dat de informatie over de kabels en leidingen klopt.
Als grondroerder zijn we verplicht een afwijkende situatie te melden aan het Kadaster. We spreken van een afwijkende www.DuraVermeerSAVE.nl situatie als de kabel of leiding horizontaal méér dan 1 meter afwijkt van de ligging op de kaart. Dus als we een net vinden dat niet op de gebiedsinformatie staat, of als een kabel of leiding niet ligt waar deze volgens de gebiedsinformatie zou moeten liggen, meld dat dan.
Exact de afwijkende situatie in kaart brengen of nagraven is niet nodig. Het is echter wél belangrijk dat je aangeeft op één van de kaarten van het Kadaster (waarop het nummer van de graafmelding staat), wáár je de kabel of leiding hebt gevonden. Wellicht heb je er nog een paar foto’s van, stuur die dan mee.
Tóch schade? Dan ben je verplicht om dit te melden bij de betreffende netwerkbeheerder! De contactgegevens staan op de documenten die je hebt gekregen bij de gebiedsinformatie.
Let op: schade aan kabels en leidingen kan leiden tot risicovolle / gevaarlijke situaties, en kan leiden tot nog grotere vervolgschades!
Daarnaast is het niet-melden strafbaar en dat kan beboet worden door Agentschap Telecom.