Werken op hoogte geeft binnen de bouw het grootste risico op een ernstig arbeidsongeval. Dagelijks vallen er in Nederland werknemers van ladders, trapjes, steigers, bouwliften of hoogwerkers, of door daken, bordessen, vloeren of openingen. Vaak met blijvende gevolgen. Er is in ieder geval sprake van ernstig valgevaar bij het werken op een hoogte groter dan 2,5 meter. Toch komen er net zo vaak ernstige valongevallen voor bij vallen van minder dan 2,5 meter hoogte, bijvoorbeeld door het verkeerd terechtkomen op obstakels.
De belangrijkste ongevalsscenario’s voor vallen van hoogte zijn in volgorde van relevantie:
Het werken op hoogte is dus een gevaarlijke bezigheid en daarom zijn er afspraken gemaakt om de risico’s te verkleinen. Deze toolbox heeft met name betrekking op het eerste scenario: val van dak, vloer of bordes.
Regelmatig komen ongevallen voor van werknemers die tijdens hun werk van of door het dak vallen. Vaak met ernstige gevolgen.
Naast het valgevaar zijn er nog de volgende risico's:
Aandachtspunten bij werkvoorbereiding:
Inventariseer en plan de werkzaamheden en bepaal welke beveiligingen noodzakelijk zijn. Aandachtspunten:
Volg de arbeidshygiënische strategie:
Aandachtspunten tijdens werken op hoogte:
Collectieve voorzieningen Let op of de aanwezige beveiliging (nog) in orde is. In de praktijk blijkt vaak dat de tijdelijke randbeveiliging niet wordt gebruikt, onvolledig is of is verwijderd. Zorg dat de opgang/ toegang tot vloer, dak of bordes vrij is van obstakels en voorzien van randbeveiliging.
Persoonlijke valbeveiliging Aandachtspunten voor het gebruik:
Let op: Na een val moet de veiligheidsgordel of het harnas worden vernietigd. Apparaten moeten worden gecontroleerd door de leverancier.
Betreffende het reddingsplan na een val is de toolbox ''Hoe red je iemand na een val uit zijn veiligheidsharnas'' beschikbaar op SAVE-app en is te vinden via deze link
Om te onthouden voor veilig werken op hoogte:
Elimineer valgevaar door middel van een goede:
Controleer voor de start van je werk:
Pas als collectieve maatregelen echt niet mogelijk zijn mag worden gekozen voor persoonlijke valbeveiliging. Controleer deze altijd vooraf op deugdelijke conditie en bevestiging. Let op, dat door de lengte van de vallijn en schokdemper een valbeveiliging pas vanaf een hoogte van 6,5 meter zin heeft. Anders val je gewoon op de grond.
Wat je nooit moet doen:
Overleg vooraf met de uitvoerder over de uit te voeren werkzaamheden en beoordeel samen of deze invloed hebben op de veiligheid van jezelf of van anderen.
Ga met elkaar in gesprek over het volgende:
Vanwege de meerdere scenario's voor het vallen van hoogte zijn er per scenario toolboxen beschikbaar (zie onderstaande links voor de betreffende toolboxen):