Marcel van der Sluijs. / J. de Koning
09 Specifieke werkzaamheden
 >  Wijziging voorschrift montage elektrische verbindingen aan en in wissels.
Introductie

Bij het vernieuwen van voorschriften wordt vaak voorbij gegaan aan het instrueren van de personen welke juist met deze voorschriften aan het werk gaan.

Met deel 1 van deze toolbox lichten we een aantal zaken op welke zijn veranderd t.o.v. de vorige uitgave van het voorschrift Montage Elektrische verbindingen aan en in wissels.

Retourverbindingen in wisseltongen:

Het doorzetten van wisseltongen werdt in het verleden meestal uitgevoerd d.m.v. een oversteek vlak voor de 1e klembeugel langs, echter is deze wijze van doorzetten in het destijds vernieuwde voorschrift komen te vervallen.

Nu in het vernieuwde voorschrift is deze wijze van monteren weer toegevoegd, mits een té krappe boogstraal wordt voorkomen. (Beide wijze van uitvoeren zijn nu opgenomen in het voorschrift)

Met het herinvoeren van deze montage wijze wordt de kans kleiner dat de doorzettingen in de tongen door de stopmachine worden beschadigd.

Serieverbindingen langs wisselverwarming:

Serieverbinding welke langs wisselverwarming worden geleid werden tot nu toe uitgevoerd in 50mm² koper.

Dit had te maken met de overgang van 50mm² koper naar 3x 16mm² hittebestendig, welke niet geschikt was om uit te voeren in aluminium.