In deze toolbox worden maatregelen aangegeven om de gezondheid en veiligheid tijdens het frezen van teerhoudend asfalt te verbeteren. Het proces brengt een aantal risico’s met zich mee. Zo kunnen medewerkers blootgesteld worden aan stof dat vrijkomt tijdens het frezen. Het is de taak van Dura Vermeer om haar medewekers en derden hiervoor te beschermen.
Blootstelling aan stof en PAK (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen)
Lawaai;
Beknelling.
PAK's in koolteer zijn kankerverwekkend en hebben schadelijke effecten op de longen, de blaas en de huid. Daarnaast kunnen PAK's het DNA van de genen beschadigen (genotoxisch) en veranderen (mutageen). De schadelijke effecten op de gezondheid kunnen ontstaan bij het inhaleren van vluchtige PAK’s. Deze ontstaan bij het verwarmen van teerhoudend asfalt. Tijdens het frezen van het teerhoudend asfalt ontstaan aerosolen, die bij inademing schadelijk zijn voor de gezondheid.
Teerhoudend asfalt is volgens de Nederlandse emissierichtlijn Lucht (NeR) ingedeeld in stuifklasse 4 of 5 en daarmee niet of nauwelijks stuifgevoelig. Alleen tijdens het storten, bewerken of verwerken van teerhoudend asfalt kan teerhoudend stof vrijkomen.
Organisatorische maatregelen:
Persoonlijke beschermingsmaatregelen: