Leren van kaarten
02-09-2020 Aanrijding met fietser op fietsviaduct
Aanleiding

Op project trekfietsviaduct is er op 22 juli 2020 een fietser gewond geraakt. Bij het passeren van een bedrijfsauto met aanhangwagen van Dura Vermeer is de betrokken passant het evenwicht verloren en overreden door de aanhangwagen. Deze rapportage geeft weer wat er is gebeurd en hoe er direct na het ongeval is gehandeld.

Op de dag van het incident was de medewerker klaar met het stellen van de goot tussen het fietspad en het voetpad om het hoogteverschil weg te nemen. Zijn laatste werkzaamheden waren het verzamelen en afvoeren van de ca. 70 schildjes die tijdelijk op het viaduct (lengte viaduct: 350 meter) zijn geplaatst.

De container waar de schildjes worden verzameld staat aan de zuidzijde van het viaduct. De betrokken medewerker kwam vanaf de zuidzijde aanrijden en besloot het viaduct over te steken om vanaf de noordzijde de schildjes te verzamelen en vervolgens in de container op te slaan. De medewerker heeft bewust gekozen om met een lege aanhangwagen het viaduct eerst over te steken, zodat hij aan de noordzijde op een veilige plek zijn bedrijfsauto met aanhanger kon keren. Bij het oversteken van het viaduct reed de medewerker stapvoets over het fietspad met zijn alarm-/knipperlichten en zwaailamp aan.