Leren van kaarten
22-01-2021 Vrachtauto rijdt tegen dalende overwegboom aan
Aanleiding

Voor een project van Dura Vermeer Railinfra zijn er werkzaamheden bij een overweg uitgevoerd met een midigraver.  Als eerst werden aan de zuidzijde materialen gelost, daarna moest de midigraver verplaatst worden naar de Noordzijde.

Oorzaakanalyse

Omdat het een midigraver betreft werd aangenomen dat deze niet over de overweg mocht rijden (vanwege de lage snelheid). De chauffeur besloten om de midigraver op de vrachtauto te laden. De chauffeur is vervolgens achteruit van de zuid- naar de noordzijde gereden over het fietspad in tegengestelde richting. Zodra de vrachtauto ging oversteken gingen de slagbomen naar beneden omdat er een trein aankwam.

  Zelf ZIEN

  Om een aanrijding met de aankomende trein te voorkomen heeft de chauffeur besloten om achteruit door te blijven rijden om van de overweg te komen.

   Gevolgen

   De dalende overwegboom is als gevolg van het doorrijden tussen de midigraver en de cabine van de vrachtauto gekomen met als gevolg dat deze geknikt is en loskwam van de paal.

   Actief HANDELEN

   Nadat de vrachtwagen naar de veilige zone van de aankomende trein is gereden is er conform proces het OBI ingelicht. Er is door de PCA een nieuwe overwegboom geplaatst en gedurende de werkzaamheden heeft de incidentenbestrijding van ProRail het fiets en voetgangersverkeer begeleid.

   Samen LEREN

   Hou bij werkzaamheden en transport beweging rondom overwegen en andere publieke plaatsen altijd de geldende (verkeer)regels in acht.