Leren van kaarten
14-10-2019 Afdekken van stekeinde
Aanleiding/Zelf ZIEN

Op vrijdag 23-08-2019 is bij voorgenomen laswerkzaamheden een ingehuurde medewerker doordat de rand van de werkput inkalfde naar beneden gegleden en op een (afgedekt) stekeind terechtgekomen.

De stek is 10 tot 15 centimeter het lichaam bij de bil binnengedrongen.

Gelukkig zijn er geen vitale delen of aders geraakt en kon de medewerker toen de wond dicht was na 5 dagen weer aan het werk.

Buiten alle oorzaken waardoor de medewerker de put in gegleden is, is echter ook vastgesteld dat er een afdekdop gebruikt is welke alleen geschikt is als horizontale stootbeveiliging naar niet voldoende beschermd bij lichamelijke verwondingen.

Gebruikt is het type Beschermkap Dutz type 6306. (Gerijn)

Actief HANDELEN/Samen LEREN

Bij het afdekken van stekken waarbij het risico bestaat dat medewerkers bij valgevaar door de stek verwondingen kunnen oplopen dient een ander type afdekdop te worden gebruikt bijvoorbeeld de beschermkap suprotek 110, PE + staal (Gerijn).

Deze zijn voorzien van een stalen plaatje waardoor deze niet bij een val over het stekeind schiet.

Dop Suprotek bedoeld voor struikel en valbescherming.

Dutz 6303 nadat deze aan kracht is blootgesteld. Niet geschikt voor struikel of valbescherming.


Deze dop kan wel gebruikt worden voor stekeinden en centerpennen op een hoogte waarbij geen bescherming op valgevaar nodig is.

Indien er een rij stekken moet worden afgedekt is het aan te bevelen de afdekkappen te gebruiken aangezien de kracht dan beter over de oppervlakte wordt verdeeld.Uiteraard is de meest veilige manier dat er geen rechtopstaande stekken zijn maar dat deze omgebogen worden.