IF en Verzuimdagen stijgen in Q2

2019-07-18

De veiligheidscijfers van Divisie Bouw en Vastgoed laten in het tweede kwartaal van 2019 helaas een stijging zien.

Uit het tweede kwartaaloverzicht moeten we opmaken dat het aantal ongevallen per miljoen gewerkte uren een toename laat zien ten opzichte van het eerste kwartaal. Tevens neemt het aantal verzuimdagen fors toe. Bekijk hier de poster.

Tot zover de cijfers. Belangrijker is te weten met wat voor soort ongevallen we te maken hebben gekregen en of daar beheersmaatregelen tegenovergesteld kunnen worden.

We zien opmerkelijk veel ongevallen door struikelen, verstappen en verzwikken. Een stevige verzwikking van een enkel staat garant voor aanzienlijk verzuim. Ook is vervangend werk vaak geen optie. Ziedaar het belang van een opgeruimde bouwplaats en daar moet de focus op gericht worden. Bannen we daar alle verzwikkingen mee uit? Neen, maar de voorkombare wel!

Ook verwonding door het uitschieten met een afbreekmesje of Stanley mes zien we nog met enige regelmaat. Ook hier zijn alternatieven beschikbaar zoals veiligheidsmesjes waarbij het mes automatisch terugtrekt. Kost wat meer, maar bevordert de veiligheid. Als we dan ook nog eens van het lichaam af snijden kunnen we dit risico uitsluiten.

Bovenstaande twee maatregelen kosten nauwelijks geld. De kosten gerelateerd aan deze incidenten zijn inmiddels opgelopen tot ruim € 135.000 en dat moeten we als organisatie niet willen.​​

Bekijk hier de meest opmerkelijke incidenten van het tweede kwartaal 2019.