In het kader van duurzaamheid wordt op veel projecten van Dura Vermeer elektrisch gewerkt. De inzet van elektrische mobiele werktuigen zoals graafmachines, shovels, trilplaat en grondstamper helpt de bouw om de uitstoot van CO2 en stikstof op de bouwplaats te verlagen. De machines hebben geen verbrandingsmotor meer, maar een elektromotor en lithium-ion accu
Wat is een Lithium-ion energiedrager?
Li-ion is een verzamelnaam voor een verscheidenheid aan batterijen die lithium-ionen gebruiken bij het opslaan en leveren van energie. De Li-ion batterijen worden op dit moment het vaakst gekozen voor toepassing bij lichte- en zware voertuigen en zijn in de markt breed beschikbaar.
Waar komen we deze tegen ?
De voordelen van Li-ion accu's:
De nadelen van Li-ion accu's:
Lithium-ion accu’s kunnen brand veroorzaken. Dit kan het gevolg zijn van een thermische of elektrische overbelasting of van een mechanische beschadiging, in combinatie met een hoge energiedichtheid van de accu. De temperatuur in de accu neemt dan steeds verder toe, waardoor op een gegeven moment schadelijke gassen ontsnappen.
De gassen die ontsnappen zijn niet alleen brandbaar en schadelijk voor de gezondheid, maar ze reageren ook heftig op water. Dat maakt de bestrijding moeilijk. In geval van brand werkt een bluspoging met water averechts en ontstaan explosie-achtige effecten.
Zijn deze batterijen gevaarlijk?
Bij normaal gebruik niet! Dus u hoeft zich niet meteen zorgen te maken. Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, er kortsluiting ontstaat, ze vallen, ze ergens tegen stoten of als ze met water in aanraking komen. Ook als de batterijen niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen, kan brand ontstaan. Het bestrijden van zo’n brand is lastig, omdat Lithium-batterijen gevaarlijke stoffen bevatten.
De volgende signalen geven aan dat er (waarschijnlijk) een probleem is met de batterij:
Lithium-ion accu’s kunnen brand veroorzaken door:
Is de batterij vervormd, komen er giftige gassen vrij of staat de batterij in brand?
Maatregelen voor gebruik en opladen accumaterieel
Maatregelen voor opslag Li-ion accu’s materieel
Richtlijnen - Publicatiereeks gevaarlijke stoffen (PGS)
De eerste versies van de richtlijnen over Lithiumhoudende energiedragers zijn eind 2023 gepubliceerd en worden steeds breder opgezet. De eerste specifieke risico's zijn in kaart gebracht en worden verder uitgewerkt in de komende publicaties. Bouwend Nederland heeft in mei 2024 een Richtlijn veilige inzet elektrisch materieel gepubliceerd.
PGS 37-1 Lithiumhoudende energiedragers: Energieopslagsystemen (EOS) is beschikbaar op PGS 37-1.
PGS 37-2 Lithiumhoudende energiedragers: Opslag is beschikbaar op PSG 37-2.
Richtlijn Bouwend Nederland. Veilige inzet elektrisch materieel.
Qua veiligheid zijn de volgende maatregelen getroffen: