Sinds juli 2020 gelden er strenge regels met betrekking tot het gebruik van een werkbakken of werkplatforms, hangend in een hijskraan. Het uitgangspunt is dat deze werkbakken niet meer gebruikt mogen worden. Alleen als er echt geen ander alternatief is mag overwogen worden een werkbak in te zetten.
Per 1 januari 2022 zijn de regels iets versoepeld. In deze toolbox een update over het gebruik van werkbakken in combinatie met een hijskraan.
De Vereniging Verticaal Transport heeft zich sterk gemaakt om de strenge regels voor werkbakken te versoepelen en werkbaarder te maken. Mede daardoor heeft het ministerie SZW besloten om per 1 januari jl. de volgende aanpassingen van artikel 7.23d door te voeren:
Wat wel moet:
De werkbakken zijn nog steeds hulpmiddelen die alleen ingezet mogen worden als er geen veiliger alternatief mogelijk is, zoals het plaatsen van een steiger of het gebruik van een hoogwerker. En hoewel de opdrachtgever nu de vrijheid heeft om te bepalen welke deskundigheid hij inzet voor het opstellen van het werkplan, moet dit werkplan natuurlijk nog wel aan de eisen van de Nederlandse Arbeidsinspectie voldoen. Ook moet het werkplan op tijd – minimaal 2 werkdagen voor de uitvoerdatum – ingediend worden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Volgens het Arbeidsomstandighedenbesluit is dus het niet toegestaan om personen te vervoeren met een hijskraan. Hijskranen, bestemd voor goederenvervoer, zijn niet uitgerust met de veiligheidsvoorzieningen, bedoeld in EU-richtlijn 2006/42/EG, waarmee machines bestemd en ingericht voor personenvervoer, (moeten) zijn uitgerust. Het gebruik van een werkbak of –platform is alleen bij hoge uitzondering mogelijk, extra voorbereiding is vereist. Op overtreding van het besluit staan flinke boetes. Voor een compleet overzicht zetten we de belangrijkste regels hieronder nog even voor u op een rijtje.
De volledige tekst van het artikel vindt u hier: Artikel 7.23d Arbobesluit.