Tijdens deze toolboxmeeting besteden we aandacht aan de veiligheid van ladders. De ladder is zelf geen werkplek, maar is bedoeld om op een werkplek te komen. Alleen als je geen veiliger middel (steiger, rolsteiger of hoogwerker) kunt gebruiken, mag bij hoge uitzondering gebruik gemaakt worden van de ladder als werkplek.
Een ladder mag je alleen als werkplek gebruiken als er geen veiliger middel ingezet kan worden. Een veiliger middel is bijvoorbeeld een vaste steiger, rolsteiger of hoogwerker. Ook is het denkbaar dat het opbouwen en afbreken van een steiger op zichzelf weer meer gevaren met zich meebrengt, die groter zijn dan de gevaren van het doen van de klus vanaf een ladder. Ook in dat geval mag je een ladder gebruiken.
LET OP!: De totale sta-tijd is de optelsom van alle tijd dat er op een ladder of een trap wordt gewerkt voor het totale project! Zie onderstaande tabel. Gereedschap waarmee op de gebruiker een momentkracht kan worden uitgeoefend van meer dan 100N (zoals bijvoorbeeld haakse slijper, hogedrukreiniger) mag niet gebruikt worden op een ladder of trap. Tussen de 50N en de 100N moet overlegd worden over de risico's.
Voor meer informatie zie ook:
https://www.volandis.nl/media/1104/16063832-a-blad-ladders-hr.pdf
http://www.abomafoon.nl/upload/foon5/Abomafoon%205.13.pdf
http://www.abomafoon.nl/upload/foon5/Abomafoon%205.12.pdf
Vragen onderstaande foto's?
Foto A: Hoe hoog mag je deze reformladder beklimmen?
Foto B: Wat is er mis op deze foto?
Foto C: Wat moet je doen als een ladder scheuren of andere gebreken vertoont?