De Safety Culture Ladder (in Nederland bekend als “de Veiligheidsladder”) is een beoordelingsmethode om het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen (cultuur & gedrag) in bedrijven te meten.
Hierbij wordt de nadruk op de veiligheidscultuur gelegd. De Safety Culture Ladder is bedoeld als maatregel om bedrijven en hun leveranciers te stimuleren om bewust veilig te werken.
Hoe hoger het veiligheidsbewustzijn is in een organisatie, hoe hoger de toegekende laddertrede.
Eind november zijn alle werkmaatschappijen en een aantal projectlocaties bezocht door twee auditors in het kader van de Veiligheidsladder. Verspreid over 10 dagen zijn ruim 125 collega’s geïnterviewd om onze veiligheidscultuur te meten.
Aan de hand van een zelfevaluatie onder 160 collega’s waren we van mening dat we op trede 4 acteren, dat wil zeggen pro actief. Aan het einde van de audit werd dit bevestigd. We zitten comfortabel op trede 4 en dat is best een prestatie.
Woorden van de auditors over Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed naar aanleiding van de audits waren als volgt:
Wat betekent trede 4?
Trede 4 geeft aan dat de organisatie proactief bezig is met veiligheid.
We zijn continu bezig met het verbeteren van het veiligheidsbewustzijn en medewerkers spreken elkaar aan op onveilig handelen. We denken vooruit en nemen initiatief op het gebied van veilig. We handelen proactief.
Wat is proactief handelen?
Proactief is het tegenovergestelde van reactief. Je kijkt vooruit, pakt de regie, neemt het stuur in handen en probeert veiligheidsrisico’s zo vroeg mogelijk met maatregelen te voorkomen of te beperken.
Een proactieve houding begint bij een veilig ontwerp van een project en gaat verder in de veilige realisatie van het project
Wat kan jij doen om de organisatie te helpen het behaalde niveau vast te houden?