Ga met elkaar in gesprek over het volgende:
Ruim 85% van werkend Nederland drinkt regelmatig alcohol. Alcohol- en drugsgebruik tijdens werktijd is verboden bij Dura Vermeer. Dat staat in één van onze 10 Life Saving Rules. Maar wat denk je van de hoeveelheid alcohol van de vorige avond? Restalcohol noemen we dat. Restalcohol heeft een direct en aantoonbaar effect op de veiligheid op je werk, maar ook is er een direct verband tussen (rest)alcohol en productiviteit en ziekteverzuim!
Een belangrijke voorwaarde voor ons veiligheidsbeleid is een alcohol- en drugsvrije werkomgeving. Alcohol- en drugsgebruik buiten het werk is onzichtbaar en kan makkelijk worden genegeerd of weggestopt. De gevolgen stoppen echter niet op het moment dat we op het werk aankomen en aan de slag gaan. Veel bedrijven ervaren in meer en mindere mate schade door “maandagmorgen-verzuim”. De schatting is dat 3 tot 6% van de Nederlandse beroepsbevolking zodanig drinkt dat het functioneren op de werkplek daaronder lijdt. Denk hierbij aan een toename van onverklaarbare fouten op het werk, kleine en grotere schades tijdens de uitoefening van het werk, onverzorgd uiterlijk en zelfs ongevallen!
De ellende van (rest)alcohol beperkt zich echter niet alleen tot de werkplek. Een voorbeeld: iemand drinkt op een feestje 10 flesjes bier. Die hoeveelheid houdt in dat hij bijna 24 uur lang onder invloed is! Als die persoon de ochtend na het feestje in de auto stapt om naar het werk te gaan, loopt deze persoon de kans aangehouden te worden voor het rijden onder invloed. Dat betekent een aantekening in het strafregister én een strafblad. Het is een misdrijf!
Weet jij hoeveel uur er moet zitten tussen je laatste “drankje” en het tijdstip waarbij je nuchter aan de start van je werkzaamheden kunt beginnen? Wellicht dat onderstaande figuren hier wat duidelijkheid in brengen.
De lever verwerkt gemiddeld 7 gram alcohol per uur.
Een glas wijn of bier bevat gemiddeld 10 gram alcohol . De lever heeft hier 1 tot 1,5 uur voor nodig om een standaardglas te verwerken.
In een restaurant of café bevatten een glas bier, wijn, aperitief of sterke drank ongeveer evenveel alcohol, namelijk 10gr of 12,7ml (= 1 standaard glas, zie afbeelding rechts).
Sommige dranken en speciaal bieren, worden in een andere maat geschonken. Drink je bijvoorbeeld 3 glazen trappistenbier van 8%, dan heb je eigenlijk 6 standaardglazen gedronken! Een volledige fles wijn komt overeen met 7 standaardglazen en een liter gin met maar liefst 30 standaardglazen!
Zie hiervoor onderstaande afbeeldingen;
Voorbeeld: Drink je op een avondje uit 6 glazen, dan heeft je lever ongeveer 9 uur nodig om de af te breken. Begin je om 22 uur te drinken dan is alle alcohol nog niet verwerkt om 7 uur ’s morgens. En kan je dus nog steeds niet nuchter achter het stuur zitten.
Er zijn ook heel wat factoren die invloed hebben op het verwerken van de alcohol: de snelheid, waarmee je drinkt, of je man of vrouw bent, hoeveel je weegt, je lichaamsbouw, wat je net hebt gegeten.
Voedsel in de maag en dan zeker vet voedsel vertraagt de opname van alcohol. Je zal je dus minder snel tipsy voelen, maar de alcoholconcentratie in het bloed wordt weliswaar langzamer maar even hoog als bij drinken op een lege maag.
Een standaardglas alcohol bevat 10 gram alcohol of bij mannen tot 0,2‰ alcohol in het bloed, bij vrouwen tot 0,3‰.
Verschillen tussen mannen en vrouwen:
Dit komt omdat vrouwen gemiddeld minder spierweefsel en minder lichaamswater hebben. Het hart pompt het bloed met de alcohol door het hele lichaam waardoor de alcohol verdeeld wordt over al het lichaamsvocht. Vrouwen hebben gemiddeld minder lichaamswater (34l) dan mannen (42l). Dezelfde hoeveelheid alcohol verdeelt zich bij een vrouw dus over veel minder lichaamsvocht. Ook de lever bij vrouwen is kleiner dan bij mannen, zodat de alcoholafbraak trager gaat dan bij mannen.
En als we nu nog een stap verder gaan; drugs…
Weten we hoe het daarmee zit?
Rijden als je onder invloed bent van drugs is net als rijden onder invloed van alcohol verboden. Maar wanneer mag je dan wél weer rijden? Dat is helaas heel moeilijk te zeggen. Na hoeveel uur drugs uit je lichaam zijn, verschilt enorm per persoon én per drug.
Zie onderstaande richtlijnen (dit zijn geen gegarandeerde termijnen!);
Stimulerende middelen, waaronder drugs, kunnen de gebruiker het gevoel geven over te lopen van energie. Daarentegen kunnen verdovende middelen zoals alcohol leiden tot een slaperige roes. Alcohol en drugs hebben hierdoor een effect op het reactie-, concentratie- en beoordelingsvermogen van de gebruiker.
Als we deze effecten vertalen naar onze dagelijkse praktijk, dan komen er een aantal risico’s in beeld, onder andere:
Risico's medicijngebruik en werk:
Hoe vaak lezen we in de berichtgeving dat diegene die gedronken heeft nagenoeg niets mankeert na een ongeval, maar zijn/haar slachtoffers er zeer slecht aan toe zijn. Regelmatig zijn er zelfs doden te betreuren…
Alcohol, drugs en medicijnen kunnen risico’s opleveren. Daarom heeft Dura Vermeer hier een Life Saving Rule voor opgesteld; het gebruik van alcohol en drugs, én het onder invloed zijn van deze middelen onder werktijd is verboden.
Dit beleid is herhaaldelijk onder de aandacht gebracht bij de medewerkers door onder andere de invoering van en toolboxen over de Life Saving Rules, maar ook doordat wij hierop geattendeerd worden tijdens bedrijfsfeesten.
Daarnaast heeft de werkgever in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen een rol in het signaleren en voorkomen van verslavingsproblemen. De bedrijfsarts kan hierin een rol spelen.
Veel belangrijker is nog dat je zélf het besef hebt waar je mee bezig bent; houd rekening met restalcohol of drugs als je de volgende dag moet werken!
En weet wat voor eventuele bijwerkingen je medicijn heeft, lees de bijsluiter!
Schakel de huis(bedrijf-)arts in voor meer informatie of als je jouw persoonlijke situatie wilt bespreken.
Welke weg legt alcohol in ons lichaam af?
Alcohol glijdt via de mond in de slokdarm en komt zo in de maag terecht. Via de maagwand wordt al 1/5 of 20% van de alcohol in het bloed opgenomen. Dan vloeit het in de dunne darm waar de rest snel wordt opgenomen in het bloed. De afbraak gebeurt hoofdzakelijk door de lever.
Ben je nuchter dan bereikt alcohol de hersenen na ongeveer 10 minuten, zit er voedsel in je maag dan duurt de opname iets langer. Zodra de alcohol je hersenen & zenuwstelsel bereikt heeft ondergaan ze de verdovende werking.
10 minuten later komt de alcohol in de lever terecht en wordt er met de afbraak begonnen. De lever verwerkt 95% van de alcohol, de rest verlaat het lichaam via urine, zweet en ademhaling.
De alcoholconcentratie in het bloed is het hoogst na 45 minuten.