T. Baggerman / T. Baggerman
17 Biologische Agentia
 >  Berenklauw
Discussie > Bespreek het met je collega's!

In contact komen met berenklauw kan erg pijnlijke en lelijke wonden opleveren. Steeds meer mensen kennen gelukkig de gevaren van deze plant, maar toch komen er nog veel problemen met de berenklauw voor. Naast in de gewone tuin, vind je hem vaak langs snelwegen, spoorlijnen en in verwaarloosde parken, bossen en tuinen.

Introductie

Er zijn twee soorten berenklauw: de gewone berenklauw en de reuzenberenklauw. Het is vooral die tweede die het gevaarlijkst is. De gewone berenklauw wordt normaal zo'n 90 tot 150 cm hoog. Zijn grote broer kan echter wel tot een meter of vier doorgroeien. En dat kan heel snel gaan. In een goede lente kan de plant in enkele maanden tijd meters hoog groeien. Dat is ook de reden waarom je deze vaak aantreft op verwaarloosde terreinen. Doordat niemand zich erom bekommert krijgen de planten vrij spel.

Risico's > Wat kan er gebeuren?

Wanneer je in aanraking bent gekomen met het sap van de plant heb je kans op:

 • Ernstige brandwonden op de huid;
 • Rode jeukende vlekken;
 • Ontsteking van de huid met zwelling en blaarvorming.

De berenklauw is berucht vanwege de vervelende verwondingen die je door de plant kunt oplopen.  De plant zelf is niet giftig, maar het sap heeft een fototoxische werking. Dat wil zeggen dat de huid na aanraking met het sap erg gevoelig voor zonlicht wordt. Dit kan leiden van rode jeukende vlekken tot ernstige brandwonden op de huid met ontstekingen, zwellingen en blaarvorming tot gevolg.

In sommige gevallen kan blindheid ontstaan als een kleine hoeveelheid plantensap  in de ogen terechtkomt. Er zijn gevallen bekend van mensen die  zijn gestorven nadat een kleine hoeveelheid van het giftige plantensap in hun lichaam terechtkwam via de mond.

De gevolgen van de verwondingen:

Verwondingen zijn veel erger bij mooi zonnig weer, dan bij bewolkt of zelfs regenachtig weer. Het sap kan door kleding heen dringen. Het kan 24 uur duren, voordat je de eerste symptomen zich openbaren. Het duurt relatief lang voordat je weer genezen bent, het gebeurt vaak dat er grijsachtige pigmentvlekken op de huid achterblijven. Deze pigmentvlekken kunnen jaren zichtbaar blijven.


Maatregelen > Wat moet je doen?

Voorkomen van wonden:

 • Herken de plant!;
 • Vermijd contact met de plant;
 • Schakel mensen in die weten op welke manier de berenklauw veilig verwijderd kan worden indien dit noodzakelijk is voor de werkzaamheden;
 • Moet je toch in de nabijheid werken, zorg dat alle huid goed bedekt is met lange broek, lange mouwen, handschoenen en een veiligheidsbril.

Toch contact geweest, wat nu?:

 • De beste behandeling van een wond van de berenklauw is dat je direct de huid wast met water en zeep, waar er contact met de plant is geweest;
 • Vermijd een week lang contact met direct zonlicht; 
 • Heb je eenmaal de gevreesde blaren en brandwonden, dan moet je die behandelen alsof het gewone brandwonden zijn;
 • Bij twijfel  de huisarts raadplegen. Mochten je ogen in contact zijn gekomen, dan moet je je ogen heel veel spoelen en daarna een huisarts raadplegen. Bij contact in de mond, direct naar de EHBO.

Mechanische bestrijding:

 • De plant kan slecht tegen herhaald maaien. Wanneer er in een gebied gemaaid wordt tegen de reuzenberenklauw, moet er wel voor gezorgd worden dat alle planten gemaaid worden;
 • Dit betekent dat bij mechanisch maaien, de planten die niet gemaaid zijn handmatig moeten worden weggeschoffeld;
 • Omdat de plant zich aan het maaien aanpast, dient er herhaaldelijk gemaaid te worden. Om te voorkomen dat de plant in bloei komt en tot zaadvorming overgaat.
Tips > Voor meer informatie

Raak de plant niet aan en waarschuw anderen door de plant te markeren / rond om af te zetten.