T. Baggerman / T. Baggerman
17 Biologische Agentia
 >  Teken(Beten)
Introductie

Iedereen die in de natuur werkt, heeft kans een beet van een teek op te lopen. De beet zelf veroorzaakt een kleine wond. Als gevolg van de beet van een teek loopt u echter een kleine kans de ziekte van Lyme krijgen. Dit is een ziekte die, als hij niet goed behandeld wordt, vervelende gevolgen voor het lichaam kan hebben.

Risico's > Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie (Borrelia burgdorferi), die door een beet van een teek in uw lichaam kan worden gebracht. De bacterie verspreidt zich en kan alle weefsels aantasten.
U herkent de ziekte van Lyme door de volgende verschijnselen: Tot ruim drie weken na de beet kan rond de beet een rode, ringvormige plek ontstaan die geleidelijk aan groter wordt en in het midden verbleekt (erythema migrans) (zie foto hieronder).
Na verloop van tijd kunt u verschillende klachten hebben, zoals hoofdpijn, pijn in armen en benen, gezwollen pijnlijke gewrichten, dubbelzien, aangezichts-verlamming, flauwvallen, hartklachten of een donkerrode tot paarse verkleuring van de huid.

Hoe vermindert u de kans op een beet van een teek:
U kunt op een aantal manieren de kans op een beet van een teek verminderen. Vermijd dichte begroeiing en struikgewas, want hier bevinden zich de teken meestal voordat ze zich laten vallen op mens of dier. Draag tijdens het werk gesloten, huidbedekkende bedrijfskleding. Smeer eventueel uw blote huid in met antimuggenmiddel. De teek gedijt het beste in een warme, vochtige omgeving. Een beet van een teek loopt u meestal op tussen mei en oktober, dan zijn de teken actief.

Verwijderen teek met speciale pincet:
Bij het verwijderen van teken is het belangrijk dat de teek niet wordt geïrriteerd en ook dat er niet in het lichaam van de teek wordt geknepen. Daarom zijn er speciale tekentangen die dit voorkomen.

  • Plaats de tang zo dicht mogelijk op de huid achter de kop van de teek;
  • Sluit de tang en maak losjes enkele draaibewegingen, zodat de kop van de teek los komt. Trek daarna de teek in zijn geheel van de huid. Het snuitje van de teek zit als een soort kurkentrekker in de huid, soms blijven een paar zwarte puntjes zitten;
  • Ontsmet na het verwijderen van de teek de huid rond de plaats van de beet met alcohol, Sterilon of iets dergelijks.


Maatregelen > Hoe moet u handelen bij een beet van een teek

Als een teek u heeft gebeten, is het zaak om deze zo snel mogelijk in zijn geheel te verwijderen. Als u denkt de teek niet in zijn geheel te kunnen verwijderen of als u de teek kapot heeft geknepen, raadpleeg dan een deskundig iemand; ga naar een EHBO-post, of huisarts. Ontsmet na verwijdering van de teek de huid rond de plaats van de beet. 

U mag voordat u de teek verwijdert niets aanbrengen op de teek of de huid. Gebruik voor het verwijderen van teken dus geen zeep, alcohol, olie, benzine of iets dergelijks. Dit irriteert de teek met als gevolg dat de teek zijn giftige stoffen direct loslaat in uw lichaam en daardoor de kans op besmetting verhoogt .

Krijgt u na het verwijderen van de teek een rode kring op de huid, dit kan na enkele dagen, neem dan contact op met uw huisarts.

Tips > Kleding controleren

Kleding controleren:
Omdat u de teek niet altijd tijdens het werk ontdekt, moet u als u thuis komt uw kleren uitschudden, het liefst tegen een witte achtergrond, om te zien of er een teek in zit. Vervolgens moet uw hele lichaam bij voorkeur door een gezinslid worden geïnspecteerd, waarbij vooral gelet moet worden op de haargrens, de liezen en de oksels. Als er een teek op uw huid zit, verwijder deze op de beschreven wijze.

Voor meer informatie over teken(beten), die kans op een tekenbeet en andere informatie kunt u terecht op https://www.tekenradar.nl/