In de bouw wordt vaak zwaar werk verricht. Er worden nog altijd teveel en te zware materialen getild, gedragen, geduwd of getrokken. Lichamelijke overbelasting door zwaar tillen en dragen leidt tot klachten en aandoeningen aan het lichaam (nek, schouders, armen en rug). Bijna de helft van het ziekteverzuim in de bouw wordt door deze klachten veroorzaakt
Er zijn vier vormen van lichamelijke belasting;
Door verkeerd te tillen, bukken, trekken of duwen kun je een blessure oplopen, bij repeterende werkzaamheden is er kans op RSI (repetitive strain injury).
Omdat je niet direct last krijgt, is het extra belangrijk om je bewust te zijn van de gezondheidsrisico’s op de lange termijn.
Maatregelen tegen lichamelijke (over-)belasting:
Maatregelen in de ontwerpfase:
Maatregelen in de uitvoering:
Ook de weersomstandigheden hebben effect op de lichamelijke belasting; kou, vocht, hitte. Neem passende maatregelen.
Niet alleen het buitenpersoneel heeft te maken met lichamelijke belasting. Ook op kantoormedewerkers is dit van toepassing. Je werkt vaak langdurig achter een beeldscherm. Arm-, nek-, schouder-, en oogklachten komen vaak voor bij langdurig werken achter een beeldscherm. Probeer beeldschermwerk af te wisselen met andere taken. Stel daarnaast je bureau en je -stoel op je eigen lichaamsafmetingen af.
Bezoek een (bedrijfs-)arts als klachten verband houden met (blijven) werken.
Maak gebruik van de mogelijkheid tot een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO).
In juli 2021 lanceerde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de campagne "TOP Coach Aanpak", waarmee afspraken worden gemaakt over een integrale en duurzame aanpak van fysieke belasting.
Meer informatie hierover vind je op; https://www.arboportaal.nl/campagnes/hoe-top-werk-jij