Ga met elkaar in gesprek over het volgende:
Zomer!
De zon voelt fijn en warm, je gaat je er prettig door voelen en zonlicht maakt vitamine D aan in je huid. Al kunnen we met z'n allen genieten van mooi weer, warm weer brengt ook risico's met zich mee.
Als de temperatuur regelmatig boven de 25 graden Celsius uitstijgt, is het belangrijk extra aandacht te besteden aan werken in warme omstandigheden. Werken in warme omstandigheden kan namelijk leiden tot hitte-overbelasting. Schadelijke effecten van de zon kunnen we grotendeels beperken door ons gedrag aan te passen, niet alleen in onze vrije tijd, maar ook op de werkvloer.
Deze toolbox gaat over deze schadelijke effecten en welke maatregelen de werkgever, en wij als werknemer kunnen nemen.
Risico's waar we aan worden blootgesteld tijdens warme, zonnige dagen zijn:
Verbranden
Hitte
UV-straling
Warmste moment van de dag.
Wie dacht dat het heetste moment van de dag is tussen 12 en 13 uur die heeft het goed mis. Vaak wordt gezegd dat deze middaghitte vermeden moet worden maar, de hoogste temperaturen worden op warme en zonnige dagen bereikt in de late namiddag tussen 17 en 18 uur (zie afbeelding hiernaast).
Dit heeft er alles mee te maken dat bij ons de zon niet het hoogste staat in de middag, maar pas later tussen half 2 en 2 uur. Daarna, zelfs na deze piek, gaat de opwarming door. De zon schijnt op de bodem, dat is de kortgolvige straling die naar beneden komt, en warmt de bodem op. Vervolgens zorgt de bodem dat langgolvige straling van onderaf de lucht verder gaat opwarmen. Deze indirecte opwarming zorgt ervoor dat na het middaguur de temperatuur nog verder kan oplopen.
Het Arbobesluit (artikel 6.1) bepaalt dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemer. Hoewel er geen specifieke temperaturen genoemd worden, is wel bepaald dat werkgevers er alles aan moeten doen om gezondheidsklachten en -schade te voorkomen.
Als werken bij een hoge temperatuur niet voorkomen kan worden moet de werkgever:
Maatregelen: Wat kun je zelf doen?
Om een idee te krijgen van de maatregelen die genomen kunnen worden om hitte-overbelasting te voorkomen maak je gebruik van de hitte-index. De hitte-index meet op basis van temperatuur en relatieve luchtvochtigheid de impact van hitte en omgevingswarmte op ons lichaam.
De hitte-index vind je op de volgende website:
https://www.weerplaza.nl/actueel/hitte-index/
De Werkklimaat app van de FNV helpt je om te bepalen of het te warm of te koud is om te werken.
Deze app is te vinden bij;
De werkklimaat app in de App Store of De werkklimaat app in de Google Play Store
Voor meer informatie:
http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/zonkracht
https://www.beroepsziekten.nl/content/buitenwerkers-vertonen-hoog-risicogedrag-huidkanker
Buienradarapp: Hierin zit een Zon-Radar en een UV-Radar
Zomerkleding
Bij Intersafe is ook speciale zomerkleding te bestellen wat bestaat uit 50% cooldry en 50% polyester. Deze t-shirts en poloshirts zijn UV-block UPF 50+, ademend, vochtregulerend. Verkrijgbaar met zowel korte als lange mouwen. Voor meer informatie kijk op de site van Intersafe of neem contact op met je kledingcoördinator.