Als gevolg van klimaatverandering neemt de kans op weerextremen zoals hagel en onweer flink toe in Nederland.
Het gevaar van onweer is niet te onderschatten. Gemiddeld telt Nederland 25 dagen per jaar waarop het onweert. Het is van groot belang om medewerkers bewust te maken van de gevaren van bliksem. Tijdens onze werkzaamheden is het belangrijk alert te zijn op onweer, zowel bij binnen als buiten werkzaamheden. De plaats en het moment van een blikseminslag zijn nooit precies te bepalen.
Materieel
Persoonlijke maatregelen
Voorbeelden van veilige plekken zijn:
Indien men niet tijdig een veilige plek kan bereiken handel je als volgt,
Overige aandachtspunten:
In het algemeen kan worden gezegd dat het bij onweer binnenshuis veiliger is dan buiten. Echter houten bouwsels zoals keten zijn niet zonder risico;
Raak tijdens het onweer de binnenkomende leidingen, zoals water-, elektra-, telefoon-, en antenne-leidingen, niet aan;
Na een hevig onweer en mogelijke blikseminslag moeten arbeidsmiddelen gecontroleerd (gekeurd) worden op mogelijke gebreken, voordat ze weer in gebruik genomen mogen worden.
Onweersbuien verplaatsen zich snel; afstanden kunnen geschat worden met behulp van de vuistregel;
1 kilometer bij 3 seconden tussen bliksemflits en donderslag!
Bij naderend onweer stop direct met werken en zoek een veilige schuilplaats!!!!
http://www.abomafoon.nl/upload/foon6/Abomafoon%206.07.pdf
Gezien de verandering in het klimaat en het toenemend aantal onweersbuien, is het vooraf inventariseren van een veilige schuillocatie geen overbodige handeling. Dit kan worden meegenomen bij het inrichten van de BHV-organisatie op de bouwlocatie zelf. Houd hierbij ook rekening met de mogelijke schade als gevolg van een blikseminslag en hoe te handelen.