Ga met elkaar in gesprek over het volgende:
Naast CO2, Stikstof en PFAS wordt ook fijnstof met enige regelmatig benoemt in de media. Maar wat wordt er nou precies bedoeld met fijnstof? Fijnstof zijn alle stofdeeltjes die in de lucht voorkomen met een maximale diameter van 10 micron (µm). Al deze stofdeeltjes zijn in inhaleerbaar en in sommige gevallen kunnen deze tot in de longblaasjes komen.
Fijnstof komt in het dagelijkse leven vrij bij bijvoorbeeld:
Fijnstof is dus een verzamelnaam.
Laboratorium werkzaamheden:
Bij de vervaardiging van asfalt mengsels wordt er gebruik gemaakt van grondstoffen zoals: gebroken mineralen (steenslag), zand en vulstoffen, die allemaal een deel fijnstof bevatten. Het percentage fijnstof varieert sterk per grondstof en is ook nog eens materiaal afhankelijk. Vanwege de herkomst van deze materialen bevatten deze grondstoffen ook voor een deel silica. Silica, beter bekend als kwarts, is een natuurproduct dat voor meer dan 12% in de aardkorst voorkomt.
Respirabel* silica wordt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beoordeeld als een CMR-stof. In andere woorden: zeer gevaarlijk voor de gezondheid.
*Wat betekent respirabel: Dat deel van fijnstof dat kan doordringen tot in de longblaasjes. Algemeen wordt aangenomen dat dit kleiner dan 1 micron (µm) is.
Er wordt binnen het laboratorium veelvuldig met droge mineralen gewerkt. Bij droge mineralen die los worden gestort, uitgezeefd of wordt overgeschept neemt de kans op extra fijnstof in de directe omgeving toe.
Doordat er meer fijnstof in de lucht komt kan het volgende gebeuren:
Zie voor meer informatie ook de toolboxen: