Werk je in één van de werkgebieden trein of metro? Dan moet je in het bezit zijn van een Digitaal Veiligheidspaspoort (DVP). Om een DVP-pas te behalen of te verlengen is deelname aan een Veiligheidstraining verplicht en zal er per werkgebied een toets succesvol moeten worden afgelegd.
Het hoofddoel van het Digitaal Veiligheidspaspoort (DVP) is het terugdringen van het aantal veiligheidsincidenten op railinfra terrein. Veilig werken begint met je bewust zijn van de werkomgeving. Herken je onveilig gedrag? Spreek elkaar hier dan op aan. En houd je aan de Life Saving Rules. Het Digitaal Veiligheidspaspoort helpt je hierbij.
Tijdens een buitendienststelling:
Tijdens een reguliere werkzaamheden:
Alle (hoofd)uitvoerders, projectcoördinatoren en voormannen zijn bevoegd om een DVP in- en uit te scannen.
Hoe scan je een DVP-pas?
Groen scherm
Na een goede scan verschijnt het digitaal veiligheidspaspoort van de pashouder op het scherm. Een groen scherm betekent: toegang.
Rood scherm
Als een pashouder geen toegang heeft, dan wordt het scherm rood. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het certificaat van de pashouder voor toegang tot dit werkgebied is bijvoorbeeld verlopen.
Rood klokje
Het klokje registreert de rusttijden op de DVP pas. Een groene klok betekent dat er voldoende rusttijd is genomen tussen twee diensten. Een rood klokje betekent dat de medewerker onvoldoende rust heeft genoten tussen twee diensten. Dit betekent dat de werkgever bepaalt of de medewerker zijn werkzaamheden mag aanvangen.