Veiligheid heeft voor Dura Vermeer de hoogste prioriteit. Je werkt veilig of je werkt niet. We zien de afgelopen jaren het aantal ongevallen met verzuim gestaag dalen. Echter zijn we er nog lang niet, elk ongeval is er immers één te veel. Ons veiligheidsbeleid is samengevat in de Dura Vermeer Life Saving Rules. Door het naleven van de 10 gedragsregels kun je voorkomen dat je betrokken raakt bij een (ernstig) ongeval.
De gedragsregels gelden op alle bouwplaatsen van Dura Vermeer, voor zowel onze eigen medewerkers als medewerkers van onze onderaannemers, leveranciers en andere ketenpartners.
Wat is geschikt en goedgekeurd gereedschap en materieel én hoe herken je dat?
Gereedschap en materieel zijn door de fabrikant zó ontworpen dat ze geschikt zijn om de werkzaamheden of bewerkingen waarvoor ze bedoeld zijn veilig en efficiënt mee te kunnen uitvoeren, mits goed onderhouden én juist gebruikt!
CE-markering:
Alle machines en elektrische gereedschappen moeten voorzien zijn van CE-markering (met verklaring van overeenstemming en gebruiksaanwijzing). De CE-markering geeft aan dat de machine voldoet aan de machinerichtlijn en daarmee in de basis veilig is, mits de machine wordt gebruikt conform de gebruiksaanwijzing.
Keuring en onderhoud:
Machines, elektrisch gereedschap en hijsmateriaal moeten minimaal jaarlijks gekeurd worden. Een sticker of label geeft aan wanneer de keuring verloopt. Soms is ook aangegeven wanneer het onderhoud moet plaatsvinden.
Regel tijdig het onderhoud en gebruik alleen machines waarvan de keuringsdatum niet is verlopen. Groot materieel dat voor transport wordt gedemonteerd en op de bouwplaats weer gemonteerd wordt, dient na iedere opstelling gecontroleerd te worden. Zelfrijdend materieel op het spoor dient een specifieke TCVT-keuring Railinframachines te hebben.
Als gebruiker moet je regelmatig controleren of gereedschap/ materieel nog binnen de geldigheidstermijn valt!
Als gereedschap/ materieel beschadigd óf niet meer compleet is om werkzaamheden veilig uit te voeren, doe dat dan ook niet!
Zie voor meer informatie ook de toolbox: Materieel keuringen.
Wanneer je met machines en gereedschappen werkt, kan dit risico’s veroorzaken voor jou, jouw collega’s en de omgeving. Voorbeelden van risico’s zijn:
Hoe veilig machines zijn, is afhankelijk van de machines zelf, maar ook van de mensen die ermee werken en hoe de machines worden behandeld en onderhouden.
Aandachtspunten voor gebruik:
Ga met elkaar in gesprek over het volgende: