00 Life Saving Rules
 >  Ik werk niet onder invloed van alcohol of drugs

Veiligheid heeft voor Dura Vermeer de hoogste prioriteit. Je werkt veilig of je werkt niet. We zien de afgelopen jaren het aantal ongevallen met verzuim gestaag dalen. Echter zijn we er nog lang niet, elk ongeval is er immers één te veel. Ons veiligheidsbeleid is samengevat in de Dura Vermeer Life Saving Rules. Door het naleven van de 10 gedragsregels kun je voorkomen dat je betrokken raakt bij een (ernstig) ongeval.

De gedragsregels gelden op alle bouwplaatsen van Dura Vermeer, voor zowel onze eigen medewerkers als medewerkers van onze onderaannemers, leveranciers en andere ketenpartners.

Ik werk niet onder invloed van alcohol en/of drugs

Het is niet toegestaan om alcohol of drugs te gebruiken tijdens werktijd. Gebruik van alcohol, drugs of medicijnen ’s avonds kan ook invloed hebben op de veiligheid de volgende ochtend.

Alcohol wordt afgebroken in het lichaam door de lever. De lever heeft voor de afbraak van alcohol tijd nodig. Gemiddeld duurt de afbraak van alcohol 1,5 uur per consumptie. Wie ‘s avonds 8 glazen alcohol drinkt, loopt grote kans de volgende dag nog onder invloed van alcohol op het werk te verschijnen. Afbraak duurt gemiddeld 8 x 1,5 uur ongeveer 8 á 12 uur.

Drugs tasten het centrale zenuwstelsel aan en “misleiden” onze hersenen. Ongeacht de gebruikte drugs maken ze veilig werken onmogelijk. Coördinatieproblemen, daling van de waakzaamheid, nemen van onverantwoorde risico’s, toename van impulsiviteit. Deze verschijnselen vertalen zich in gevaarlijk gedrag voor de gebruikers en zijn collega’s.

Risico's > Wat kan er gebeuren?

Wanneer je werkt onder invloed van alcohol of drugs kun je gevaarlijke situaties veroorzaken, zowel voor jezelf als voor je omgeving. Bij overmatig gebruik maak je sneller fouten, ben je minder alert, kun je nalatig worden, raak je sneller uit evenwicht en kun je je minder goed concentreren.

De aanwezigheid van werknemers onder invloed van drugs of alcohol kunnen risico’s voor de gezondheid en de veiligheid van zichzelf en de anderen tot gevolg hebben. 

Dit is vooral een groot risico bij:

  • Werken op hoogte b.v. op de steiger;
  • Werken met open vuur;
  • Werken met gevaarlijke stoffen (gas);
  • Werken waarbij snel reageren belangrijk is;
  • Werken met machines;
  • Werken bij (zeer) warm weer.

Je kunt slechter risico's inschatten, overtreed makkelijker de regels en overschat meestal je eigen kunnen.

Verminderde waakzaamheid en het gewijzigde waarnemingsvermogen kan bij een risico of bij het nemen van een risico de oorzaak zijn van een arbeidsongeval.

Maatregelen > Wat moet je doen?

Het is uiteraard niet toegestaan om alcohol of drugs te gebruiken tijdens werktijd. Maar het verbod op werken of rijden onder invloed van alcohol of drugs gaat verder. Gebruik van alcohol, drugs of medicijnen in de avond kan ook invloed hebben op de veiligheid van de volgende ochtend.
​​​​​​​

Alcoholgebruik:

Het is goed mogelijk dat je ’s avonds op een feestje zoveel drinkt dat je de volgende ochtend nog onder invloed bent.  Hoelang het precies duurt totdat je niet meer onder invloed bent, hangt af van je geslacht, je lichaamsgewicht, de hoeveelheid alcohol, je gemoedstoestand, je lichamelijke conditie en van wat je van te voren hebt gegeten. Het is dus van belang om hier je verantwoordelijkheid te nemen.

Medicijngebruik:

Behalve alcohol en drugs zijn er ook medicijnen die de veiligheid nadelig kunnen beïnvloeden. Met name medicijnen die het reactievermogen verminderen zijn gevaarlijk bij werken in risicovolle situaties. Overleg altijd met je arts of tijdens het gebruik van de medicijnen veilig gewerkt kan worden. Stel tevens je uitvoerder op de hoogte zodat je eventueel tijdelijk aangepast werk kunt doen.

Check je medicijnen op aanwezigheid van:

  • De bekende gele sticker;
  • Een waarschuwing op het etiket;
  • Een waarschuwing in de bijsluiter.
Discussie > Bespreek het met je collega’s

Ga met elkaar in gesprek over het volgende:

  1. Ben je je bewust van de duur van de invloed van alcohol?
  2. Geef je aan de uitvoerder aan als je medicijnen gebruikt die reactievermogen kunnen verminderen?