T. Baggerman / T. Baggerman
12 Milieu
 >  Begeleidingsbrief transport afvalstoffen
Introductie

Het doel van deze toolbox is om duidelijkheid te verschaffen over hoe je op een juiste manier de begeleidingsbrief invult en controleert op volledigheid.

Op ieder werk krijg je te maken met transport van afvalstoffen. Bij elk transport dient een begeleidingsbrief (bewijsmiddel) aanwezig te zijn. Dit is een wettelijke verplichting. Dit geldt voor al het transport via de openbare weg (tractor, vrachtauto, scheepvaart, etc.).

  • Grond/zand/bagger etc. afkomstig uit bijvoorbeeld een bouwkuip is een afvalstof. Een begeleidingsbrief voor transport  is dan noodzakelijk.
  • Alleen schoon primair zand (zand uit een zandwinning) kan in zijn algemeenheid niet als afvalstof aangemeld worden. Een begeleidingsbrief is dan niet noodzakelijk. Denk hierbij ook aan andere primaire producten bijvoorbeeld asfalt of steenslag. 
Risico's > Wat kan er gebeuren?

Wie afvalstoffen transporteert moet altijd een volledig en juist ingevulde begeleidingsbrief kunnen afgeven aan de verwerker. De ontvanger/verwerker mag alleen afvalstoffen in ontvangst nemen als de begeleidingsbrief volledig en juist is ingevuld.

Transport zonder een begeleidingsbrief of een onjuist of niet volledig ingevulde begeleidingsbrief is strafbaar.

Dit kan leiden tot een:

  • Milieu,- en economisch delict;
  • Fikse boete, en een
  • Stillegging van het transport.

Als de afvalstof afwijkt van de afvalstof die in de begeleidingsbrief vermeld staat, is dit een ernstige overtreding (valsheid in geschrifte) en kan dit leiden tot een:

  • Forse boete; en een
  • Directe dagvaarding. De eis kan zijn: vrijheidsstraf minimaal 2 weken en/of een geldboete van minimaal € 3.800 waarbij de bedragen fors kunnen oplopen.
Maatregelen > Wat moet je doen?

Hieronder een voorbeeld van de begeleidingsbrief.

Op de begeleidingsbrief zijn de verplicht in te vullen velden gearceerd. Er zijn ook velden op de begeleidingsbrief die gecontroleerd dienen te worden. Elk veld heeft een uniek nummer. De nummers verwijzen naar een instructie die je helpt de velden in te vullen. Achterop het begeleidingsbrief staat deze uitleg ook uitgebreid opgenomen neem de tijd om deze ook goed door te nemen.

Maatregelen > Wat moet je doen?

Vak 1

Hier wordt ingevuld de partij die de afvalverwerking organiseert. Dat kan de (primaire) ontdoener, de ontvanger, de handelaar of de bemiddelaar zijn. Het hangt er vanaf wie het transport organiseert.

  • Dura Vermeer is in de meeste gevallen de bemiddelaar. Kruis Dura Vermeer als bemiddelaar aan.
  • Dura Vermeer is zelden de eigenaar (de ontdoener) van de afvalstof. Meestal is de opdrachtgever de eigenaar. 
  1. De (primaire) ontdoener = de eigenaar van de afvalstof. Dit is in de meeste gevallen de opdrachtgever bijvoorbeeld een Gemeente, Rijkswaterstaat of een andere partij.
  2. De ontvanger = de verwerker/ innemer van de afvalstof (bijvoorbeeld een asfaltcentrale, ATM of Theo Pouw). Dit bedrijf zal de afvalstof ver- of bewerken;
  3. De handelaar = het bedrijf die de afvalstof verhandelt;
  4. De bemiddelaar= het bedrijf dat het transport organiseert.

In vak 1 wordt ook het adres en het VIHB- nummer van de afzender ingevuld.

Link vaar VIHB om bedrijven te kunnen opzoeken met het daarbij behorende VIHB nummer, is te raadplegen via deze link.

Vak 2

  • Als Dura Vermeer de bemiddelaar is dan dient in dit vak het factuuradres van Dura Vermeer te worden ingevuld.

Vak 3a

  • Ontdoener = de eigenaar van het afval. Let op: In de meeste gevallen is dit niet Dura Vermeer, maar is vaak de opdrachtgever de ontdoener.

Vak 3b

  • Geef de herkomst van de locatie zo goed mogelijk aan (werkvak, hectometerpaal etc.) Alleen een projectnaam/-locatie is niet voldoende. Altijd de datum invullen.

Vak 4a

  • Dit deel wordt alleen ingevuld als de oorspronkelijk transporteur door omstandigheden besluit het transport uit te besteden aan een andere vervoerder. Dit is dan de uitbesteed vervoerder.

Vak 4b

  • Geef de locatie van bestemming zo goed mogelijk aan. Dit is dus de locatie van de verwerker/ innemer. Altijd de datum invullen.

Vak 5

  • In dit vak wordt de transporteur van de afvalstof ingevuld;
  • Hierbij moet het VIHB-nummer van de transporteur worden ingevuld;
  • Link vaar VIHB om bedrijven te kunnen opzoeken met het daarbij behorende VIHB nummer, is te raadplegen via deze link.

Vak 6

  • Hier wordt het afvalstroomnummer* / meldingsnummer** ingevuld. Dit nummer is vooraf bij de verwerker/ innemer opgevraagd of via het meldpunt Besluit bodemkwaliteit verkregen;
  • Per afvalstroom is een aparte begeleidingsbrief nodig, bij het gebruiken van een meldingsnummer onder het Besluit bodemkwaliteit kan repeterend worden gereden, dus meerdere vrachten op 1 dag op een biljet;
  • Controleer of de werkelijke afvalstof overeenkomt met het nummer/type dat op de brief is vermeld (verwijzing naar). Indien met een meldingsnummer wordt gereden vermeld dan in het vrije veld het rapport/certificaat kenmerk;
  • Noteer de Eural code en verw.meth. (verwerkingsmethode) (Voorbeelden staan achterop de begeleidingsbrief)
  • De Eural code is een Europees vastgestelde code voor de afvalstof. De Eural codes zijn te vinden via http://www.euralcode.nl/

*Afvalstroomnummers zijn voornamelijk van toepassing bij verwerkingslocatie welke een milieuvergunning hebben voor het bewerken van afvalstoffen (brekers, grondreinigers, etc).

**Meldingsnummer wordt voornamelijk gebruikt bij grond transport van werk naar werk waarbij een melding is verricht bij het meldpuntbodemkwaliteit onder het Besluit Bodemkwaliteit.

Vak 7

  • In dit vak moeten de handtekeningen van de ontdoener, transporteur en ontvanger worden gezet;
  • In veel gevallen tekent Dura Vermeer namens de ontdoener de begeleidingsbrief. Het is verplicht dat Dura Vermeer hiervoor schriftelijk is gemachtigd door de ontdoener.
  • Wanneer niet alle handtekeningen gezet zijn is wettelijk niet aantoonbaar dat de afvalstof correct geleverd of afgevoerd is. Transport is dan dus niet mogelijk !.

Na ondertekening blijft het eerste voorblad (interne copy, wit) op de locatie van afvoer. De overige worden meegegeven aan de transporteur.

Afvalstoffenregistratie

Vanuit de wet is Dura Vermeer verplicht om de aan,- en afgevoerde afvalstof te registreren en te documenteren. Hiervoor is het cruciaal dat de volledig ingevulde begeleidingsbrieven (bewijs van ontvangst, roze biljet) worden aangeleverd door de transporteur en/of verwerker/innemer. De bedrijven waar Dura Vermeer een contract mee heeft zijn verplicht deze documenten aan te leveren voordat zij betaald krijgen.

Tegenwoordig is ook mogelijk een transport uit te voeren met behulp van een digitale begeleidingsbrief.

Voor vragen en/of verdere uitleg kunt u altijd contact opnemen met Dura Vermeer Urban Mining, Maarten Breur 06-535 99 602 of John van Eeden 06-535 99 603.

Bij Urban Mining is veel kennis aanwezig met betrekking tot het hergebruiken en opwerken van vrijkomende materialen. ​​​​​​​