Naoual El Idrissi
04 Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en veiligheidssymbolen
 >  Zichtbaarheid bij donker-/slecht weer
Introductie

Tijdens onze werkzaamheden kunnen we te maken krijgen met werkzaamheden in het donker. Daarnaast kunnen we te maken krijgen met verslechterende weersomstandigheden, zoals regen, sneeuw, ijzel, mist etc.

Aandacht voor onze zichtbaarheid is heel erg belangrijk. Goede zichtbaarheid draagt immers bij tot het vergroten van de veiligheid.

Deze toolbox is een aanvulling op de Life Saving Rules:

5. Ik gebruik de juiste PBM en werkkleding
7. Ik zie en zorg dat ik gezien word

Risico's > Wat kan er gebeuren?
  • Aanrijdgevaar

Behalve het aanrijdgevaar ben je ook minder zichtbaar voor machinisten en chauffeurs van zware machines/ mobiele kranen/ veeg-zuigwagens/ enz.
Maatregelen > Wat moet je doen?

Voor het uitvoeren van werkzaamheden in het donker en bij slecht zicht is werkkleding Klasse3 verplicht.

Kleding klasse 3:

De kleding klasse 3 heeft meer reflecterend materiaal dan kleding uit klasse 2. Ook moet er minimaal 0,8 vierkante meter aan fluorescerend materiaal op de kleding zitten. In de praktijk betekent dit dat alleen volledige outfits (dus nooit alleen een broek of alleen een vest of jas) aan deze eisen voldoen. De armen en benen van uw medewerkers moeten helemaal bedekt zijn, denk aan een jas met hoge zichtbaarheid gecombineerd met een reflecterende broek, maar ook een overall of een pak. 

De kleding moet altijd gesloten worden gedragen!


De kleding moet fluor oranje zijn! Vanaf 1 juli 2019 is namelijk oranje werkkleding verplicht in de hele bouwsector.

Bij Dura Vermeer betekent dit:

LET OP!

RWS-normering wijkt af van de klasse 3 (ISO EN 20471) normering:

Rijkswaterstaat hanteert aanvullende richtlijnen en specificaties voor veiligheidskleding bij wegwerkzaamheden. Medewerkers moeten verplicht hoge zichtbaarheidskleding dragen met reflecterende strepen in de vorm van een Romeinse II of de letter H. 

Op de werkjassen moeten de verticale banden over de schouder doorlopen. Ook op de mouwen en broekspijpen moeten verticale strepen aanwezig zijn (zie afbeeldingen rechts).Tips > Voor meer informatie

Enkele tips:

  • Zorg voor goede werkverlichting;
  • Zorg dat reflecterende kleding schoon is zodat je goed opvalt;
  • Controleer  of de reflectie op je kleding nog werkt, bijvoorbeeld met foto met flitslicht te maken;
  • Wees goed voorbereid. Sommige weersomstandigheden kun je van te voren voorspellen (nachtvorst, regen, mist, etc.) bespreek de situatie bij startwerk. Benoem maatregelen. Wat te doen wanneer situatie verslechtert (vb. zicht minder dan 50 meter).