J. de Koning / J. de Koning
04 Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en veiligheidssymbolen
 >  signalerende kleding
Introductie

Er is op verzoek van de bouwbranche "Governance Code Veiligheid in de bouw" onderzoek gedaan naar de kleurstelling van de signalerende kleding.De aanleiding hiervoor is dat in de spoorbranche signalerende gele kleding wordt gebruikt, terwijl de rest van de bouwbranche (en de internationale spoorbranche) hoofdzakelijk signalerende kleur oranje gebruikt.

Risico's > Wat kan er gebeuren?

Het gevolg van de verschillende kleurstellingen is dat werknemers die zowel in de spoorbouw als in de overige bouw werkzaam zijn, en spoorwerkers die modaliteit- of grensoverschrijdend werken, moeten switchen tussen beide kleuren kleding. 

Maatregelen > Wat moet je doen?

Vanaf 01-07-2019 (0.00 uur) wordt er door ploegleden signalerende oranje kleding en door veiligheidsfunctionarissen die gezag uitvoeren óf  verantwoordelijk zijn voor aanrijdgevaar signalerende gele kleding gedragen. Vanaf 01-01-2019 tot  30-06-2019 is het toegestaan om oranje kleding met daarover een geel vest te dragen (voor veiligheidsfunctionarissen is dit uiteraard andersom). 

Discussie > samenvatting
  • Signalerende veiligheidskleding dient zowel voor als achter te zijn voorzien van twee horizontale signalerende strepen én tenminste twee verticale signalerende strepen die over de schouders doorlopen. X-vormige retro strepen zijn niet toegestaan in/bij ProRail gebieden (bij tram/metro spoor hebben de X-vormige retro strepen ook niet de voorkeur).
  • Het wijzigen van de kleurstelling heeft alleen betrekking op de kleding die gedragen wordt op het bovenlichaam (jas/vest), een andere kleur broek is toegestaan.
  • Schoudertas en of rugzak dienen voorzien te zijn van retroreflecterende strepen en zijn gelijk aan de kleur van de jas of het vest. De zichtbaarheid van de signalerende kleding mag niet worden belemmerd.
  • De gereedschapsmachinist (GMCN) en medewerker taak eigen veiligheid (TEV) voert geen gezag over andere en dragen daarom signalerende oranje kleding.
  • Veiligheidsfunctionarissen die gezag uitvoeren over één of meerdere medewerkers óf verantwoordelijk zijn voor aanrijdgevaar dragen signalerende gele kleding.
  • De signalerende kleding dient te voldoen aan de NEN-EN-20471.
Tips > Voor meer informatie

Alle signalerende kleding dient voorzien te zijn van de naam van je werkgever.

uiteraard draag je onder de signalerende kleding alleen werkkleding met de naam van je eigen werkgever.