In de afgelopen jaren is Dura Vermeer op diverse grote projecten geconfronteerd met opmerkingen van, onder andere, Rijkswaterstaat over de veiligheid en werkwijze van het op- en afbouwen van tijdelijke verkeersmaatregelen op auto snelwegen. Deze opmerkingen zijn verwoord in toets verslagen op projecten of in zogenaamde RQI (Rijkswaterstaat Quality Index) audits die door Rijkswaterstaat worden uitgevoerd in het gehele land.
Veiligheid is voor de medewerkers die de verkeersmaatregelen plaatsen het allerbelangrijkst. In deze toolbox wordt stap voor stap duidelijk gemaakt waar de voertuigen / materialen en mensen zich moeten bevinden op dat moment in het proces.
Voorbeelden van aandachtspunten zijn:
Als basis is gebruik gemaakt van de figuren in de CROW publicatie 96a. Hieraan is toegevoegd de "standaard" werkwijze zoals die door Dura Vermeer wordt voorgestaan.
Deze instructie is dus geen richtlijn, maar een harde eis, zo plaatst / verwijdert Dura Vermeer een tijdelijk verkeersmaatregel.
Ga met elkaar in gesprek over het volgende:
Tijdens het werken in/ aan een afzetting kunnen de volgende risico's ontstaan:
Algemene veiligheids- en werkinstructieregels:
Naast plaatsen van een (weg)afzetting volgens de bestaande richtlijnen en de procedures die daar aan ten grondslag liggen, is het van levensbelang dat de manier en volgordelijkheid van werken de juiste is.
Omdat onveilige situaties zich juist concentreren bij het plaatsen en verwijderen van de maatregelen en “een ongeluk in een klein hoekje zit” heeft de werkgroep “Veilig(er) werken aan de weg” vanuit Bouwend Nederland en Rijkswaterstaat een plaatsingsinstructie verkeersmaatregelen gemaakt.
In het onderstaande visuele stappenplan staat stap voor stap welke maatregelen je moet nemen bij het plaatsen van de verkeersmaatregel.